Bancnota de 5 Leva 1999 – #numismonday

Pentru astăzi am ales să pun pe blog o bancnotă de 5 leva din Bulgaria emisă în anul 1999. În clipa de față nu are o valoare numismatică mare și cel mai probabil nici în următorii 20-30 de ani nu cred că îi va spori valoarea prea mult pentru că bancnota încă se află în circulație într-un număr destul de mare. Dar colecționatul e colecționat.

Ca notă personală, pe aceasta am adăugat-o colecției numismatice în anul 2014 după ce am fost într-o mică excursie la Plevna.

Bancnota are dimensiunile 121 × 67 mm, iar pe avers în partea stângă alături de o bandă holografică avem înfățișat un portret din 1920 al lui Ivan Milev (1897-1927) – faimos pictor bulgar. În centru sunt redate câteva cuvinte atribuite tot lui Milev alături de detalii ale unui tablou pictat de acesta. Puțin mai jos, tot pe avers, se mai poate vedea și o monogramă a artistului de la o expoziție ținută în 1925.

Reversul bancnotei ne prezintă fragmente din tablourile intitulate “Femeie la recoltat”, “Madonna bulgară” și “Nunta dragonilor”.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.