Whatsapp, grupurile de discuții și pozele partajate

De vreo câteva săpătămâni mi se tot plimbă prin minte o teorie legată de Whatsapp și de felul în care oamenii aleg să trimită diverse fotografii sau chiar poze cu meme-uri. 

Mi se pare că în ziua de azi aproape toți posesorii de smartphone comunică din ce în ce mai des pe Whatsapp lăsând mult în urmă era SMS-urilor, iar asta e normal pentru că aplicația cumpărată de Facebook acum câțiva ani oferă noi moduri de interacțiune.

Altfel spus, prin intermediul Whatsapp reușim să transmitem mult mai bine ce avem de spus folosind text, emoticoane, imagini, sunete, videoclipuri etc.

Informația se răspândește cu viteza luminii, iar costul unui plan de date mobile a ajuns atât de mic încât orice om poate să comunice cu altcineva din capătul opus al planetei la un preț infim față de acum câțiva ani și sunt convins că o mulțime de persoane fac parte din cel puțin un grup de discuții  pe Whatsapp.

Fie că e vorba de grupul pentru alegerea unui cadou ori de cel în care se discută ultimele bârfe de la birou, observ din ce în ce mai mult o predispoziție spre a împărtăși cu cei din jurul nostru lucruri banale sau chiar lipsite de sens ori context. Și asta probabil doar de dragul de a câștiga puțină atenție și validare din partea celorlalți.

Cred cu tărie că dacă am avea acces la toate imaginile ce se distribuie dintr-o parte-n alta între locuitorii unui oraș ca București, am putea să ne dăm seama care sunt subiectele cele mai fiebinți ale momentului, care sunt preocupările zilnice ale oamenilor și ce îi face fericiți pe aceștia (cel puțin pe moment).

Cu siguranță aceste subiecte sunt strâns corelate cu ce există în presă în fiecare zi și, de exemplu, am putea spune dacă un politician este favorit într-o cursă electorală, dacă o decizie luată este văzută cu ochi buni etc. Dar pentru acestea și lucuri mult mai complexe avem Facebook și Google care știu mult mai multe despre noi. 

Ca să revin puțin la ideea inițială, meme-urile și imaginile dubioase transmise pe Whatsapp par a fi noul joc preferat al adulților, după CandyCrush. Personal, mi se pare o pierdere de vreme să trimiți prietenilor sau cunoscuților tot felul de banalități care nu aduc niciun pic de plus-valoare și nici nu sporesc în vreun fel cultura generală.

Practic distribuirea asta a pozelor pseudo-amuzante pe Whatsapp aduce extrem de mult cu CanCan-ul, doar că acum totul e mult mai personal, iar reacția e aproape instantanee sub forma unui emoticon, a unei alte imagini sau chiar a unui filmuleț video de scurtă durată. Iar aici avem de-a face cu instant gratification si self accomplishment pentru că oamenii trimit cuiva un mesaj și primesc feedback imediat, fără să aștepte zile sau săptămâni întregi ca după o scrisoare.

Mă gândesc că în lipsa unei interacțiuni directe, față-n față, și fiind înconjurați tot timpul de telefonul mobil, oamenii au uitat cumva să interacționeze între ei. Sau poate doresc să păstreze o legătură cu cineva doar că nu vor să discute chestii personale sau să intre în tot felul de detalii, așa că mai bine trimit o poză că nu-i nimic special de zis, iar persoana de la capătul celălalt vede că nu ai uitat de existența sa. Un fel de “Salut! Ce faci?” la care i se răspunde scurt și inevitabil “Bine”.

Poate-s eu mult prea serios și am pretenții de la oamenii din jurul meu să fie mult mai conștienți de faptul că în afară de un zâmbet, și acela forțat, nu au nimic de câștigat. Ori nu-s capabil să înțeleg unde e distracția sau amuzamentul în astfel de poze.

Nu-mi doresc să se tranforme toată lumea acum și să-și trimită citate din Noica sau Freud, dar parcă mi-ar plăcea să văd că oamenii nu se mai amuză când primesc toate mizeriile și că vor mai mult de la ei și de la viața lor.

Imagine: pixabay.com (HeikoAL)

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.