Achiziția unui apartament – part 1

Cum nu sunt la prima achiziție de genul acesta am zis să las aici câteva idei despre ce înseamnă cumpărarea unui apartament, procesul achiziției, motivații personale și câteva aspecte pe care le-am luat în considerare când am hotărât să investesc o parte din venituri într-un apartament.

Voi încerca să structurez articolul acesta sub forma unor întrebări la care răspund punctual, iar dacă mai apar și altele comentariile rămân deschise.

De ce își cumpără oamenii apartamente?

Motive sunt multe aici și fiecare persoană gândește diferit, dar primul considerent (cel puțin pentru mine) ar fi că românii sunt într-o proporție foarte mare un popor căruia îi place să aibă bunul lui. Înclin să cred că aspectul acesta se menține de secole întregi, de când pământul era cotropit de invadatori, trecând mai departe prin comunism când oamenilor le-au fost confiscate pământurile, și până astăzi, în democrație, când oamenii vor să să fie proprietari.

E o mentalitate colectivă a poporului român și fiecare dintre noi își dorește să aibă o casă a sa. Probabil și prețurile încă sunt acesibile la achiziția unei case, nu ca în vest unde un apartament de 2 camere sare de 200.000 euro, deși încep și la noi să crească aceste scoruri.

Dincolo de motivul de mai sus și mergând pe principiul că banii nu fac pui dacă sunt ținuți la saltea, un apartament reprezintă o investiție pe termen lung care poate să aducă și un venit în plus.

Chirie sau proprietate?

Depinde de fiecare în parte și ce planuri de viitor ai.

Când ești tânăr, a se citi 20-30 ani, chiria îți permite un stil de viață mai liber și poți testa diverse scenarii. Te poți muta oricând în alt cartier, poți schimba orașul sau chiar țara unde locuiești.

Dacă vrei să te stabilești într-un anumit oraș, probabil pe terment lung e mai rentabil să plătești o rată la apartament decât o chirie.

Întemeierea unei familii e un alt aspect ce nu trebuie neglijat și achiția unei proprietăți ar trebui discutată în cuplu pentru a vedea nevoile fiecăruia.

Ce trebuie analizat?

Când cumperi orice fel de bun primul lucru la care ne uităm e bugetul pe care îl avem disponibil. Vorbesc de buget că nu toți suntem milionari în euro. Voi reveni la aspectul acesta mai jos.

Odată ce am trecut de stabilirea bugetului căutăm o zonă sau un cartier unde ne-ar plăcea să locuim. Eu, personal, am ales o zonă care e conectată foarte bine la trasportul în comun. Bănci, farmacii, supermarket-uri, școli sunt cam peste tot în ziua de astăzi, dar transportul în comun nu e pus la punct peste tot.

Pe terment lung probabil va costa mai mult să te deplasezi cu mașina dintr-un cartier mai ieftin de la marginea orașului până la locul de muncă. Nu vorbesc doar de bani, ci și timpul pierdut în trafic, timp pe care nu ți-l dă nimeni înapoi și pe care l-ai putea valorifica făcând alte lucruri sau petrecându-l cu familia.

Apartament vechi vs. nou?

Aici e o discuție mult mai amplă ce trebuie elaborată, dar în principiu ține tot de ce își dorește fiecare.

Eu am optat pentru apartament vechi, construit înainte de 1990, pentru că mi se pare că are o rezistență mai mare decât cele noi. Sunt convins că și blocurile ridicate recent respectă o mulțime de standarde de calitate și siguranță pentru construcții, dar personal cred că sunt mai bune cele construite pe vremea lui Ceaușescu.

Din nou, prețul și locația inflențează și alegerea asta. Dacă nu vorbim de zone exclusiviste și prețuri exagerate, apartamentele noi se construiesc în cartiere sau comune de la marginea orașului pentru că acolo sunt spații libere și ieftine.

Constructorul urmărește profitul și e norml ca un apartament nou din oraș să fie mai scump decât același apartament localizat la marginea orașului. Dacă tot vorbim de poziționare, un apartament vechi de 3 camere din oraș s-ar putea să coste la fel ca unul nou de 2 camere de la marginea orașului.

Puneți în balanță nevoile pe care le aveți.

Localizare?

După ce am stabilit zona, trebuie stabilite niște criterii: parter sau etaj, bloc la bulevard sau undeva mai retras, vrem parc la 15 minute de unde locuim sau trebuie să mergem în alt cartier pentru asta, cât de des ies din oraș și cât îmi ia să fac asta. Din nou, transportul mi se pare super important.

Buget?

Bun, ne intereseză câți bani avem în buzunar, dacă avem cash sau dacă dispunem doar de avans și trebuie să facem un credit la bancă pentru diferență. Pe lângă suma asta mai trebuie să avem bani pentru comisionul agentului dacă ne ajută la achiziție, dar și banii pentru actele notariale. Fiecare dintre aceste sume reprezintă 2-3% din prețul imobilului.

Dacă apartamentul e nou, cu toate finisajele gata, stabilim un buget pentru mobilă și electrocasnice, iar dacă apartamentul e unul vechi trebuie analizat ce îmbunătățiri are nevoie (instalație electrică, instalație sanitară, băi, gresie, faianță, parchet, lavabilă, termopane, mâna de lucru pentru meseriași etc.).

Nu există un buget standard pentru acestea. Toate sunt cheltuieli variabile și subiective. Depinde de posibilitatea fiecăruia și de gusturi.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.