Autentificarea în 2 pași: Facebook & Gmail

securitate

S-ar putea să fie cam târziu să vorbesc despre asta pentru că unii dintre voi știu despre ce e vorba, dar altor persoane  s-ar putea să li se pară interesant și să pună în aplicare treaba asta. Chiar dacă nu sunteți atât de maniaci în privința securității pe internet, uneori s-ar putea să vă uitați conturile de Facebook sau Gmail autentificate pe diverse calculatoare, telefoane, tablete etc. ce nu vă aparțin și sunt sigur că nu vreți ca altcineva să vă citească mesajele ori să trimită mail-uri în numele vostru.

Pentru a împiedica acest lucru, cei de la Facebook și Google, dar nu numai, au implementat un sistem ce se numește Autentificare în 2 pași ceea ce înseamnă că de fiecare dată când dorești să intri în contul tău, pe lângă parola pe care ai setat-o inițial și pe care o știi, trebuie să mai introduci încă un cod primit pe telefon ori generat de o aplicație mobilă.

Eu folosesc serviciul acesta de aproximativ 2 ani de zile și chiar dacă uneori mi-ar fi mai ușor să introduc doar parola, sunt tare încântat de autentificarea în 2 pași pentru că evit ca altcineva să citească/trimită mesaje de pe contul meu și în același timp mă simt mult mai în siguranță în cazul în care cineva mi-ar vedea/fura parola.

Mecanismul e destul de asemănător cu cel folosit de bănci pentru a vă permite să faceți operațiuni direct de pe calculatorul vostru și aveți nevoie de o conexiune securizată.

Pentru a activa acest serviciu, în cazul Facebook trebuie să intrați aici și să urmați pașii, iar în cazul Google aici. De asemenea, la adresele respective puteți afla mai multe informații despre cum funcționează și despre modul cum vă ajută o astfel de opțiune.

P.S.: Corporatiștilor s-ar putea să li se pară banală pentru că unii dintre ei sigur folosesc sistemul ăsta la serviciu pentru că sunt obligați de politicile de securitate ale firmei, dar sunt convins că foarte mulți neglijează acest aspect când vine vorba de Facebook, Google și viața lor privată în general.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.