Banii mulți se fac greu peste tot în lume

faci banii rapid

Probabil toată lumea se gândește cum să facă bani rapid pe internet sau chiar și offline, doar că surpriză: banii mulți se fac greu și trebuie să ai grijă cum faci economii și pe ce-i cheltuiești. Ăsta e un sfat sau chiar o lecție de viață primită de la taică-meu acum ceva vreme. Vorbesc acum de clasele sociale mici și mijlocii, nu de copiii de bani gata care s-au născut în puf și nu au nevoie să muncească o zi din viața lor.

În ziua de astăzi în România nu-s foarte mulți oameni care au un salariu mare și care-și permit să facă economii, doar că indiferent de venitul fiecăruia, toți ar trebui să punem la ciorap chiar și o sumă infimă. Pentru zile negre, cum s-ar spune. În Ziarul Financiar se arată că doar 0,7% din populația României câștigă peste 10.000 lei, pe când la polul opus ar fi un număr de peste 40% de oameni câștigă sub 1.000 lei. Se poate ca informațiile să fie un pic învechite având în vedere că știrea e din mai 2016, însă nu cred că într-un an de zile ar putea exista diferențe majore, eventual de 1-2 procente.

banii diferenta salariala

Din punctul meu de vedere a te îmbogăți peste noapte nu prea e posibil decât dacă ai ceva relații și reușești să dai un tun puternic, dar sunt sigur că nu ajungi prea departe cu mentalitatea asta. Există o legătură direct proporțională între modul în care câștigi banii și cât de repede îi cheltuiești și-s convins că odată cu veniturile vor crește în mod automat și cheltuielile pentru că nu mai vrei șosete la 3 lei, ci dai 10 lei pe-o pereche și nu mai gătești atât de mult că timpul tău e mai important și alegi să comanzi mai multă mâncare la home delivery.

Citeam acum ceva vreme într-un articol pe net (nu mai știu adresa) despre cum și cât ar trebui să economisești în funcție de vârsta pe care o ai și mi s-a părut destul de interesant încât să salvez datele alea, iar acum vreau să le las aici ca să le vadă câți mai mulți oameni. Poate or să pară niște aberații sau lumea o să spună că nu au cum să pună de-o parte sumele respective. Cred, la fel ca în cazul fumatului, depinde doar de voință și de cum alegi să trăiești și să-ți gestionezi resursele. Așadar, indicațiile ar fi în felul următor:

La 20 de ani: Urmărește să economisești 25% din venituri

Până la 30 de ani: Să ai economisit echivalentul salariului tău anual. Dacă câștigi 20.000 lei pe an, țintește să ai economii to de 20.000 lei

Până la 35 de ani: Să ai economisit de două ori salariul tău anual

Până la 40 de ani: Să ai economisit de trei ori salariul tău anual

Până la 45 de ani Să ai economisit de patru ori salariul tău anual.

Până la 50 de ani: Să ai economisit de cinci ori salariul tău anual

Până la 55 de ani: Să ai economisit de șase ori salariul tău anual

Până la 60 de ani: Să ai economisit de șapte ori salariul tău anual

Deși ideile și recomandările anterioare par a fi ideale nu susțin că eu reușesc să pun bani de-o parte fix cum am zis mai sus. Întotdeauna apar cheltuieli neprevăzute sau chiar scăpări de moment în care cumpăr chestii din cauza impulsului de moment și trebuie să recunosc că nu-mi place când am scăpări de genul ăsta. Mi-aș dori să pot să economisesc mai mult decât o fac în prezent, dar totodată știu că e chiar mai mult decât o fac alți oameni, iar asta mă consolează puțin.

De ce strâng bani? Pentru că niciodată n-am de unde să știu de ce situații imprevizibile mă voi lovi în viitor sau ce oportunități de dezvoltare se vor ivi. Mă gândesc că dacă m-aș îmbolnăvi probabil ar trebui să am ceva bani puși de-o parte ca să acopăr anumite cheltuieli. Sau dacă vreau să-mi schimb mașina să nu fac un credit la bancă și să plătesc de aproape două ori valoarea ei.

Exemplele pot continua la nesfârșit, dar cum am zis la început, banii mulți se fac greu. E nevoie de multă determinare, muncă, perseverență și cumpătare pentru a-ți permite să intri într-un magazin fără să te gândești că nu-ți permiți să cumperi un produs anume din cauză că n-ai suficienți bani. Sau mâncare. Sau vacanțe. Just think about it!

Sursă foto: pixabay.com

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.