Hai să nu mai fumăm înăuntru!

IMGP3742

Din când în când, la o anumită perioadă de timp îmi mai vine și mie să fumez o țigară sau mai multe (asta pentru că nu-s fumător de fel), dar întotdeauna sunt conștient de ce persoane se află în jurul meu la momentul respectiv și în funcție de asta îmi aprind sau nu țigara. Asta pentru că știu că nu toți sunt de acord să îmi suporte mie fumul pe care îl elimin.

Știam că în anii trecuți se dăduse cumva o lege în România care spunea ca localurile în care se fumează să aibă un spațiu și pentru nefumători, dar nu știu cât de mult s-a respectat legea asta în condițiile în care în majoritatea cluburilor/barurilor/restaurantelor se fumează. Nu zic că nu s-au făcut demersuri în acest sens, doar că am văzut că se poate și mai bine.

Când am fost în Londra am rămas surprins că toți cei care fumau și doreau să își consume acest viciu, nu își aprindeau țigara în local, ci ieșeau frumos afară și cât timp fumau, chiar dacă era frig, ploua sau era cald, ei stăteau afară. Chiar mă gândeam că englezii au o alt fel de mentalitate, dar recent am vorbit cu un turc care mi-a spus că la ei se întâmplă cam același lucru: cine vrea să fumeze, iese afară. Atunci l-am întrebat cum au reușit să facă asta și răspunsul a venit pe loc, fără să mă surprindă.

Guvernele țărilor respective au pus niște amenzi uriașe atât pentru proprietarii care dețineau localuri în care se fuma, dar și pentru cei care nu respectau regulile astea. Pe lângă asta, turcul mi-a zis că au făcut și un fel de poliție specială (asta nu prea îmi vine s-o cred) care se plimba prin baruri și dădea astfel de amenzi celor care fumau înăuntru.

Ideea e că se poate face și la noi acest lucru, dar cred că trebuie să așteptăm să se mai civilizeze lumea, să dea guvernul astfel de legi care să reglementeze fumatul în spațiile închise și să pună niște amenzi la care să te gândești de două ori înainte să îți aprinzi țigara înăuntru și dăcă merită sau nu să plătești o sumă imensă pentru propriul tău viciu/plăcere ce ține doar câteva minute.

Pe lângă toate cele de mai sus, cred că exemplul personal e cea mai bună metodă de a-i convinge pe alții de asta, așa că de acum încolo când mă apucă cheful de fumat într-un local, voi ieși afară chiar dacă ceilalți fumează înăuntru.

 

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.