Deja nu mai e o noutate că aplicația Biziday a lui Moise Guran a luat-o razna și a trimis o multitudine de avertizări de cutremur tuturor celor care o au instalată. Pentru moment doresc să mă concentrez mai puțin pe cauzele care au generat alarma falsă și vreau să aduc în discuție motivele pentru care o astfel de aplicație contează.
Într-adevăr, Biziday mai trebuie îmbunătățită, securizată și optimizată în așa fel încât să funcționeze normal, iar în cazul unui cutremur notificările să ajungă la oameni într-un timp cât mai scurt. Moise Guran s-a apucat să pună bazele unei astfel de aplicații pentru că pe piață nu există un mecanism viabil care să trieze știrile adevărate de toate minciunile de care se răspândesc pe internet.
Pe lângă implementarea funcționalității de mai sus, Guran s-a gândit că ar putea să pună în funcțiune și un sistem de alerte în cazul unui cutremur mai puternic de 6 grade pe scara Richter din cauză că statul român nu pune osul la treabă pentru bunăstarea cetățenilor săi. Toate lucrurile bune trebuie făcute tot de oameni normali care doresc să aducă România la normalitate.
Ce nu s-au gândit dezvoltatorii Biziday e faptul că aplicația lor s-ar putea s-o ia razna și să panicheze zeci de mii de oameni prin transmiterea unei alerte false – fix ce încearcă Biziday să blocheze. Însă atât alarma, cât și aplicația, nu ar trebui privite cu ochi răi sau să li se aducă acuze. Fiecare dintre noi ar trebui să ia evenimentul de aseară ca pe o simulare în cazul unui cutremur.
La toate companiile la care am lucrat se fac simulări în cazul unui incendiu, majoritatea acestora fiind prestabilite, iar oamenii anunțați din timp ca să nu se panicheze, dar ce s-a întâmplat aseară a fost un test al vitezei de reacție, al presiunii și al șocului pe care îl pot suporta oamenii. Panica creată nu scuză cu nimic vinovații și într-un fel sau altul vor trebui să dea niște explicații, dar în definitiv povestea trebuie privită cu ochi buni.
În cazul în care alarma ar fi fost una adevărată probabil foarte mulți oameni ar fi fost în viață și i-ar mulțumi lui Moise Guran că le-a dat un avans de câteva secunde pentru a se pune la adăpost în fața unui iminent dezastru. Acum trebuie recâștigată încrederea pierdută a oamenilor și găsiți vinovații care trebuie să plătească pentru panica stârnită.
Simularea neintenționată și-a făcut treaba, iar oamenii probabil vor ști cum să reacționeze în cazul în care se va întâmpla pe bune vreun cutremur și vor fi avertizați. Până acum nimeni nu te învață la modul practic ce să faci dacă vine cutremurul, ci doar la nivel teoretic. Acum știm fiecare dintre noi care sunt primele lucruri pe care le avem de făcut și dacă mai e loc de îmbunătățiri la timpul de reacție, controlul de sine sau chiar la protejarea celor din jurul nostru.