Mirajul de pe LinkedIn

Fiindcă jobul meu este cel de calculatorist, cum îmi place să-l numesc, primesc pe LinkedIn aproape zilnic cel puțin două mesaje pentru noi oportunități.

Nu sunt direct angajări, ci invitații la interviuri pentru un job la diverse companii din industria IT. Și mă gândesc acum, cât de mare este nevoia de calculatoriști d-ăștia? Atât de mult să fi crescut IT-ul?

Sigur, nu sunt eu singura persoană pe care oamenii din HR o abordează. Ca mine poate mai primesc aceste invitații alte câteva mii de oameni.

La început răspundeam politicos la fiecare mesaj primit și spuneam că nu sunt interesat de mutatul într-o altă companie, dar acum a devenit obositor. Sunt din ce în ce mai multe mesaje în fiecare zi. Fix ca spam-ul de pe Yahoo.

Mi se pare că fetele de la resurse umane “pescuiesc” orbește. Trimit mesaje de recrutare la mii de oameni, poate-poate îl agață pe vreunul și în același timp creează niște iluzii la capătul celălalt al mesageriei.

Faptul că există poziții deschise pentru un anumit rol și că recrutorii te abordează nu înseamnă neapărat că te potrivești pentru acel job. Există cuvinte cheie după care se face căutarea sau chiar niște competențe pe care angajatorul își dorește ca tu să le ai.

Mesajele pe care le primești în inbox-ul LinkedIn nu te validează ca fiind cel mai potrivit pentru acel rol, ci doar îți creează o falsă impresie, un miraj de fapt, că ești dorit pe piața muncii și că îți poți găsi ceva de lucru în orice moment.

La fel, 100 de invitații la interviuri nu reprezintă și 100 de contracte de angajare semnate. S-ar putea ca din 100 de discuții cu angajatorii să ai surpriza că nu se concretizeze niciuna.

Ce e de făcut în cazul acesta? Mai nimic în afară de a încerca să fii cât mai bun pe domeniul tău.

2 Comments

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.