De câteva ori pe an mi se întâmplă să vreau mai mult. E un pic cam vagă concepția asta de a vrea mai mult dacă nu vine într-un context potrivit și aș putea spune că e diferită de la om la om căci nu putem să gândim cu toții la fel.
Ideea de a vrea mai mult sau de a face lucruri noi se referă, cel puțin la mine, la dezvoltarea mea ca om, atât pe plan profesional, cât și personal. Îmi doresc să nu stau degeaba la serviciu, să învăț cât mai multe lucruri, să știu să folosesc o gamă variată de tehnologii pentru a fi competitiv în piața muncii. Mă gândesc că la momentul actual știu să fac câteva chestii și am câțiva ani de experiență pe poziții diverse la ceva companii multinaționale. Dar cum tehnologiile în epoca internetului se schimbă cu rapiditate nu se știe niciodată cum vor evolua lucrurile dacă nu mă adaptez la nevoile pieței.
În cei câțiva ani în care am acumulat puțina experiență pe care o am la momentul actual am aflat despre un lucru care-i cert în orice domeniu, și anume că oamenii care lucrează într-o companie sunt dispensabili și pot fi înlocuiți imediat cu altcineva dintr-o țară străină sau chiar de mașini/computere.
În România industria IT a avut mai multe avantaje pe spatele cărora s-a dezvoltat, dar în mare parte principalele atuuri au fost forța de muncă ieftină, faptul că românii vorbeau o engleză apropiată de cea nativă, dar și viteza conexiunii la Internet. Însă asta nu a oprit multinaționalele să caute forță de muncă și mai ieftină în India sau China. Mă întreb cât o să mai dureze până când job-urile din IT for zbura altundeva.
Pe plan personal dezvoltarea mea are alte valențe și caut să știu cât mai multe lucruri, să învăț alte limbi străine, să-mi lărgesc cultura generală, dar și să am parte de experiențe pe care nu le face oricine, adică să fiu diferit, mai sus față de restul oamenilor, cu un pas în față. Într-un fel pot să spun că mă sperie ideea de monotonie și de stagnare într-un anumit punct pentru o perioadă mai lungă de câteva luni fără să învăț ceva nou.
Pare că-s egocentrist și că totul se învârte în jurul meu și chiar așa e. Nu caut scuze pentru asta deoarece consider acest fapt o normalitate. Dacă eu nu mă gândesc la propria-mi persoană, atunci cine face asta în locul meu? Acestea fiind zise, încerc de ceva vreme să improve myself, însă simt că e destul de dificil să scap de obiceiurile adunate îndelung și să trec la unele noi dintr-o dată. Nu cred că există schimbări radicale, ci mai degrabă o transformare a omului într-o anumită perioadă de timp.
Am observat că dacă mă trezesc la 7 dimineața, până plec la serviciu am timp să iau micul dejun, să beau o cafea (sper să renunț), să fac un duș și să citesc aproximativ 30-40 de minute, ceea ce mi se pare foarte tare și plănuiesc să-mi formez un obicei din a mă trezi cât mai devreme. De ce să pierd atâta timp dormind când pot să lucrez pentru bunăstarea mea fizică și mentală?
Tot din dorința de a ști mai multe m-am înscris la niște cursuri de limbă turcă și sper să fie ok și să nu renunț pe parcurs (fingers crossed). Încă nu știu cum e pentru că încă n-au început. Pe lângă asta încerc să merg cât de des posibil la squash pentru a face mișcare și pentru a mai slăbi (shh… that’s a secret).
Când spun că vreau mai mult, îmi doresc și să citesc cel puțin două cărți pe lună, dar cu un management al timpului foarte prost nu cred c-o să reușesc. Încă lucrez la asta și sper că într-un final voi ajunge și la “performanța” asta.
Deja încep să cred că vreau prea multe lucruri de la mine, iar timpul e prea scurt pentru toate. Am renunțat chiar și la Facebook. Astăzi e ziua în care mi se va șterge contul definitiv. Vreau, totuși, să-mi creez altul care să mă ajute să urmăresc doar ce mă interesează și ce mă face să devin un alt om, mai bun din punct de vedere personal & profesional. Într-un articol de la începutul anului scriam chiar o listă cu lucrurile pe care vreau să le fac în 2017, și se pare că nu-s tocmai aproape. 🙁
Din planul meu de dezvoltare face parte și publicarea mai multor articole pe blog. Prin intermediul blogului simt că pot să-mi aștern ideile și să le citesc mult mai târziu pentru a-mi reaminti. După cum spune și-n header, aici e locul în care mă simt liber.
La final, două articole bune scrise de Mark Manson despre a ce înseamnă că vreau mai mult și capcanele în care putem să picăm: aici și aici.
Atât. Nu am nimic pentru încheiere. Sper doar să mă țin de chestiile astea toate.