Bancnota de 1 peso convertibil din Cuba – #numismonday

Cuba este o țară din Mărea Caraibelor ce a fost sub stăpânire spaniolă sute de ani. Și-a câștigat independența în 1902 și a rămas sub protectorat american până în 1959 când Fidel Castro a răstrunat guvernul și a stabilit strânse legături cu Uniunea Sovietică până în 1990 când aceasta s-a destrămat.

Politica monetară a acestei mici țări s-a schimbat în funcție de puterile care au dominat-o.

În prezent moneda națională este peso-ul cubanez (CUP), dar între 1994-2020 acesta a circulat în paralel cu peso-ul convertibil (CUC). Până la 1 ianuarie 2021 exista o paritate de 1 la 1 între Cuban Peso, Convertible Peso și American dollar. Astfel aveam 1 CUC=1 CUP=1 USD.

Începând cu această dată guvernul cubanez a implementat unificarea monetară care a eliminat peso-ul convertibil, iar noua paritate a devenit 24 CUP = 1 USD.

Pentru astăzi am ales la rubrica #numismonday bancnota de 1 peso convertibil din Cuba emisă în anul 2016. Aceasta are dimensiunile de 150 × 70 mm, iar coloritul său pare a fi o combinație între portocaliu, galben și verde-oliv.

Pe avers avem în centru valoarea bancnoei scrisă cu litere mari (UN PESO) și imediat sub, peso convertibles. Puțin mai la dreapta se poate vedea monumentul dedicat eroului național José Martí ce a jucat un rol important în eliberarea Cubei de sub dominația spaniolă din secolul XIX.

Pe revers se poate vedea o scenă ce prezintă o scenă cu moartea lui José Martí în bătălie.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.