Aveam acum câteva zile o discuție cu un prieten despre construirea unui nou mall în inima Bucureștiului și atunci am realizat că degeaba se construiesc astfel de spații de “relaxare” dacă în viitor nu va mai exista putere de cumpărare. Spun lipsă de putere de cumpărare pentru că în România nu mai există industrie și în afară de câteva companii ce produc diverse chestii nu mai există decât multinaționalele ce mai pot asigura un trai decent românilor.
Aproape toată populația țării e conștientă de faptul că pe timpul lui Nicolae Ceaușescu era oarecum mai bine pentru că ți se asigura un trai decent chiar dacă aveai anumite limite și cu toate acestea dacă e să ne gândim la imaginea de ansamblu, poate țara noastră mergea către mai bine.
În ziua de astăzi industria e la pământ, nu se mai produce aproape nimic și majoritatea bunurilor sunt importate din afară. Ne împrumutăm la cine putem știind că nu avem cum să ne plătim datoriile, iar astfel ajungem să ne vindem țara odată cu bogățiile ei.
În București o dată la 2-3 ani mai apare un mall ce atrage mii de cumpărători ce își aruncă banii pe lucruri importate doar pentru a simula un statut social, dar de fapt banii noștri ajung tot la străini, nu rămân la noi în țară. Ceea ce ne atrage în astfel de spații de relaxare e de fapt o chestiune pshihologică și anume, faptul că în orice mall am merge vedem holuri, culoare și spații foarte mari, ceea ce ne dă senzația de libertate, dar în realitate ne transformă în niște sclavi ai cumpărăturilor și ai străinilor.
De câte ori ați mers într-un mall fără să cheltuiți bani? Niciodată probabil pentru că nu mergem niciodată într-un mall fără să aruncăm cu banii proveniți din salariile noastre pe diferite mâncăruri de la McDonald’s, KFC, Springtime, pe jocuri, cărți, patioar, cinema, haine etc (toate în general străine).
Mereu cheltuim. Niciodată nu producem într-un mall.
Nu spun că ar trebui să renunțăm la astfel de momente de “relaxare”, ci poate ar trebui să căutăm să fim puțin mai cumpătați și să începem să susținem producția internă (legume, haine, servicii) și să ne bazăm din ce în ce mai puțin pe importuri.
Sursă foto: alldentaltravel.com