Când teritoriul pe care se află astăzi mai multe state a fost la un moment dat un tot unitar, cu greu cred că se poate vorbi despre o independență monetară. Dar iată că Iugoslavia este exemplul care ne arată că deși scindată în mai multe bucăți de-a lungul istoriei, banul tot trebuie să circule și să fie sub controlul cuiva.
Astăzi avem la rubrica #numismonday o bancnotă pe care am luat-o în mod aleator din clasor și care are valoarea de 50.000 de dinari.
Emisă în 1992 de Republica Federală Iugoslavia, aceasta prezintă pe aversul său, peste fundalul verde-oliv în partea stângă un mic băiețel. În centrul bancnotei se află monograma Băncii Naționale Iugoslave.
Reversul descrie un desen cu două flori de trandafir.


Deși am avut și în România bancnote cu valori de 50.000 și chiar peste, doresc să aduc câteva mici clarificări și un pic de context istoric asupra valorilor mari ale banilor iugoslavi dintre aprilie 1992 – ianuarie 1994. A se nota că banconta de 50.000 de dinari este printre cele mai mici din acea perioadă.
Cauza principală a hiperinflației din Iugoslavia a fost dezintegrarea acesteia la începutul anului 1992 și a izbucnirii luptelor în Croația și Bosnia-Herțegovina. Pe vremea aceea rata inflației zilnice era de 62%, iar timpul ca prețurile să se dubleze era de 1.41 zile.
Pentru a face față acestei inflații, guvernul iugoslav a apelat la tipografia monetară, adică imprima bani fără acoperire umflând masiv piața, dar în momentul când ajungeau în buzunarele oamenilor bancnotele erau aproape lipsite de valoare.