Probleme ale Bucureștiului

trafic

Ca să spun ceva ce încă nu s-a zis despre problemele cu care se confruntă Bucureștiul în zilele astea mi-ar fi cu adevărat imposibil. Citim zilnic despre aglomerația de la metrou, traficul infernal, poluare, accidente, corupție, timp pierdut, etc și toată lumea e conștientă de realitatea în care trăim. Vreau doar să las scris aici, poate-poate voi reciti peste ani de zile și mă voi minuna cât de multe s-au schimbat în orașul ăsta.

Când am venit la facultate în București, în toamna lui 2009, îmi plăcea la nebunie orașul ăsta. Era plin de viață și îmi doream să îl descopăr din ce în ce mai mult în fiecare zi. Simțeam că e fix ce am nevoie, că toată lumea se grăbește undeva, dar în toată agitația aceea fiecare își știa calea și nu avea treabă cu ceilalți, că nu încurcă pe nimeni. Acum se pare că nu mai e chiar așa.

  1. Prima mea și marea mea problemă e legată de aglomerația din trafic care s-ar putea rezolva destul de ușor prin renunțarea la mașinile personale, dar care depinde foarte mult de niște factori ce țin de administrația locală. E vorba de introducerea mai multor autobuze cu mai multe rute. Ca și impact, dacă ar fi gândite rutele și sincronizate, tuturor le-ar fi mai ușor și mai comod să meargă cu autobuzul/tramvaiul/metroul la serviciu sau la școală. În alte țări am văzut că se poate. De ce ar fi imposibil la noi?
  2. Poluarea din București nu reprezintă altceva decât consecințele acțiunilor locuitorilor săi și ale administrației deficitare. Dacă nu ar fi atât de multe mașini, automat ar scădea și poluarea. În fiecare dimineață, când merg pe trotuar, mă uit și observ că sunt extrem de puține mașini în care sunt două sau mai multe persoane.
  3. Corupția pe care am mai amintit-o și în niște articole trecute nu e doar la nivelul întregii țări, ci și în capitala țării. Ar trebui eliminată și ea pentru că se poate corela destul de ușor cu problemele de mai sus. Până la urmă toate problemele Bucureștiului curg dintr-una într-alta.
  4. Proiectele de infrastructură țin foarte mulți ani și îngreunează viața tuturor locuitorilor din București, nu doar pe cei care locuiesc în zona respectivă.

În ultima vreme am învățat că e mai ușor să fiu ignorant în fața anumitor situații. Nu trebuie înțeles că nu mă afectează, dar prefer să fac ce îmi stă în putere și să nu mă enervez. Prefer să circul cu mașina doar atunci când nu pot merge cu metroul sau când trebuie să ajung mai departe.

Prefer să conduc doar când nu e aglomerație și prefer să iau metroul pentru că nu poluez și mă deplasez mai rapid

Prefer să nu mă doară capul de la traficul bucureștean și să nu-i bag în seamă pe conducătorii recalcitranți.

Prefer să ascult muzica la maxim uneori și să fiu ignorant.

Prefer să țin gunoaiele în buzunarul propriu până văd un coș de gunoi pe stradă.

Prefer să strâng mucurile de țigară în mașină decât să le arunc în mijlocul străzii (nu că aș fuma în mașină, dar vorba văd că alții fix așa fac).

Prefer să îmi văd de treburile mele și să nu mă mai atac când ceva ce nu ține în mod direct de mine nu merge cum ar trebui.

Prefer să mă trezesc mai devreme ca să nu prind aglomerație la metroul de la Piața Victoriei.

Prefer să îmi las mașina acasă când mai ies în oraș și beau vreo bere.

Sursă foto: pixabay.com

One comment

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.