România ascunsă – de ce ne e rușine?

mar mucegait

De cele mai multe ori sunt una dintre persoanele care-și doresc să vadă partea plină a paharului sau în cazul de față, tot ce e mai frumos în țara noastră, dar pe de altă parte sunt și realist. Dacă acum ceva vreme spuneam într-un articol că România e frumoasă, iată că a venit și rândul articolului în care vreau să enumăr câteva dintre părțile mai puțin plăcute ale țării noastre, părți care nu sunt întodeauna rostite de români pentru că li se pare rușinos.

În unele momente vrem ca unele părți din România să fie ascunse vederii ori să nu le băgăm în seamă chiar dacă ele există. Pentru mine, în acele clipe România seamănă cu un măr mucegăit, atins de viermi și pe cale să se strice de tot dacă nu sunt înlăturate părțile urâte.

Corupția – aceasta e prima chestiune care mi-a trecut prin cap când m-am gândit ce nu îmi place în România. Se  poate să nu fie cea mai importană din lista mea, dar la fel de bine se poate ca viziunea mea să fie oarecum influențată și de mass-media în care s-au tot promovat cazuri în care politicieni și afaceriști deopotrivă au luat sau au primit mită pentru facilitarea obținerii de foloase. Dacă ar fi să vorbim de corupție, ar fi o mulțime de lucruri și fapte de dezbătut, ba chiar am putea să le dăm ceva lecții europenilor are nu prea știu cu ce se mănâncă șpaga.

Lipsa de civilizație – fie că e vorba de gradul de analfabetism, care la noi în țară e printre cele mai ridicate din toată Europa, fie că e vorba de comportamentul ce lasă de dorit în anumite situații, tot lipsă de civilizație se numește și e destul de greu ca toți oamenii să se comporte la fel în aceleași circumstanțe. E greu de schimbat mentalități și comportamente și asta ar dura cel puțin două generații, dar dacă am lua fiecare atitudine și i-am trage de mânecă pe cei de lângă noi atunci când greșesc sau când fac un gest urât, poate ar fi un pas înainte.

Incapacitatea oamenilor de a fi open-minded – cât am fost plecat prin țară cu autostopul am întâlnit tot felul de oameni; unii mai săritori, alții mai puțin entuziasmați, dar și oameni care pur și simplu nu puteau să conceapă că cineva are o altă viziune față de cea a lor, diferită. La fel se întâmplă în multe alte domenii când cineva dorește să inoveze anumite lucruri, dar i se pun piedici la fiecare pas pe motiv că ideea sa e diferită de ce există acum și nu are cum să aibă succes.

Manipularea mass-media – acum 6 ani când m-am mutat în București nu aveam televizor și era totul super bine, mă simțeam destul de ferit de bombardamentul lansat de televiziunile noastre, dar de când mi-am cumpărat unul la mine-n apartament simt că nu mai trăiesc chiar într-o bulă și că de fiecare dată când îl aprind și nimeresc pe vreun canal cu știri mă simt lovit de un val de manipulare din toate parțile. Asta nu ar fi de ajuns dacă războiul ăsta bazat pe tot felul de informații nu ar fi ajuns și în mediul online (Facebook, pseudo-ziare-online) care sunt luate de bune fără a fi verificate și alte surse. Până ca o pseudo-știre să fie verificată de cineva și deconspirată, aceasta ajunge la zeci, poate chiar sute de mii de oameni pe care îi manipulează sădindu-le în minte o mulțime de neadevăruri, iar în momentul în care informația adevărată iese la lumină răul e deja făcut.

Lipsa interesului pentru dezvoltare – la nivelul cel mai de sus al conducerii României ar trebui să existe un plan de dezvoltare pentru întreaga țară și probabil există, dar nu e pus în aplicare cum ar trebui, astfel încât spitalele, scolile, infrastructura rutieră, condițiile decente de trai, griji ce ne preocupă pe toți sunt lăsate în umbra sistemului până când cineva capabil va ajunge la putere. Sunt convins că bani pentru dezvoltare există, însă voința politicienilor de a face ceva pălește în fața corupției deoarece pentru ei sunt mai importante șpăgile pe care le primesc decât dezvoltarea țării.

Salarii mici – de aspectul ăsta cred că se plânge toată lumea pentru că e destul de greu să te descurci cu un salariu minim pe economie când există numeroase cheltuieli în fiecare zi. Vedeam acum ceva vreme pe un site de știri că salariul mediu e undeva pe la 1800 lei și că mai puțin de 5% din populația României câștigă peste 4000 de lei. În țările din vestul Europei numai alocația unui copil e cât salariul minim de la noi din țară. Totuși, în cazul de față putem să privim și partea bună a lucrurilor: la nevoie românii se descurcă și cu bani puțini.

Renumele prost din afara granițelor – asta e din cauza sistemului care nu a fost capabil să își educe cetățenii, iar acum vedem prin statele învecinate cum românii care au emigrat din cauza sărăciei ne fac o reclamă negativă. Ba mai mult, întrega țară e privită de străini ca o țară plină de hoți, cerșetori și țigani pentru că asta e percepția pe care o au din cauza celor care locuiesc la ei în țară.

O țară plină de consumatori – de la căderea comunismului și până astăzi aproape toate fabricile mari din țara noastră au fost distruse astfel încât românii au devenit o populație de consumatori și prea puțin de producători. Din punctul meu de vedere, ar trebui ca România să se poată autosusține la orice moment, fără a importa produse din afara granițelor, dar idealul ăsta pare a fi din alt secol pentru că nu mai depinde de ce vor românii, ci sunt interese mult mai mari ce trebuie respectate. Ar trebuie sprijinită economia internă, nu cea globală.

Ce putem să facem noi, oamenii de rând? Prea puține cred, dar dacă fiecare dintre noi ar face puținul acela poate că am reuși să ne croim o altă soartă, mai bună zic eu. Dacă fiecare dintre noi ar face mici gesturi prin care să dea un exemplu pozitiv celor din jur poate că într-o bună zi va veni și schimbarea mult așteptată. Dacă fiecare dintre noi s-ar preocupa să înlăture o parte din cele menționate mai sus, poate că statul în care trăim nu-i va mai împinge pe români să emigreze.

Speranța moare ultima!

Sursă imagine: pixabay.com

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.