Schimbarea Gărzii la Palatul Buckingham

Nu e turist care să fi vizitat Londra și să nu fi mers să vadă celebrul Buckingham Palace. Asta pentru că toată lumea care ajunge în Londra știe că acela e un loc pe care nu trebuie să îl rateze nici în ruptul capului deoarece apare pe toate ghidurile turistice și pe toate site-urile de travel ca fiind drept un obiectiv extrem de important.

La fel ca orice turist, și noi aveam planul făcut dinainte. Știam cam ce traseu avem de făcut în fiecare zi și pe unde trebuie să mergem, iar Buckingham Palace se afla și pe lista noastră pentru că voiam să vedem la fel ca tot turistu’ ce ajunge pe meleaguri britanice, deja celebra schimbare a gărzii. Am aflat totuși de pe internet, că pe timp de iarnă această paradă are loc o dată la două zile, iar pe timpul verii în fiecare zi, drept pentru care am amânat puțin vizita noastră acolo.

Sincer să fiu, chiar nu știam la ce să mă aștept. Nici măcar nu am fost curios să caut dinainte pe net despre ce anume e vorba. Doar mi-am închipuit că e vorba de câțiva soldați ce fac diverse mișcări în timp ce unul îl înlocuiește pe celălalt. Și pe bună dreptate, cam asta a fost. Pentru mine parada asta nu a fost ceva deosebit. Ba mai mult, mi s-a părut chiar banală pentru cât de lăudată e de toată lumea.

Am ajuns acolo cu aproape o oră înainte de începerea propriu-zisă pentru a prinde loc în față căci auzisem că o să fie mare aglomerație, dar se pare că nici așa nu am prins un loc bun pentru a vedea ce se întâmplă în curtea Palatului Buckingham, dar asta o să vedeți și voi în pozele de mai jos. După ce am dat un mic ocol m-am asezat lipit de gard în partea stângă a Palatului și am început să fac cât mai multe poze pentru a nu rata niciun moment.

La început am tot văzut vreo 2-3 soldați ce dădeau ture pe acolo salutându-se într-un mod specific lor, după care tot plimbându-mă de colo-colo am văzut că din spatele meu a venit o caleașcă ce a adus la palat vreo 6 soldați (sper că am văzut bine) îmbrăcați în roșu.

După o jumătate de oră de aștepat, aproape de prânz, a început. Din depărtare se auzeau bubuituri de tobă acompaniate de sunetele trompetelor. Muzica asta se auzea tot din spatele meu și simțeam din ce în ce mai mult cum famfara aceea se tot apropia de palat, dar nu reușeam să deslușesc nimic din cauza mulțimii de oameni ce se afla în spatele meu (estimez că acolo au fost aproximativ 1000-1500 de persoane).

Între timp, în incinta palatului o formație de câțiva soldați se pregăteau să defileze repetând anumite mișcări fix în fața mea. Nu a durat mult și gărzile acelea au început să meargă în pas grăbit către centrul curții pentru a aștepta famfara. Totul părea ceva mecanic, lipsit de umanitate. Fiecare pas, fiecare gest, fiecare mișcare făcută de gărzi era executată robotic, iar specatorii se uitau cu o curiozitate arzândă la ei pentru a nu pierde vreun detaliu.

După ce mi-am dat seama că nu e nimic interesant de văzut, că totul e de fapt un spectacol supraevaluat mi-am luat rucsacul în spate și am început să mă plimb prin fața palatului pentru a surprinde și alte lucruri în afară de oamenii îmbrăcați în uniforme roșii și gri, dar nu prea am avut ce să văd, așa că tot soldați am fotografiat. De data asta în timp ce plecau de la Palatul Buckingham.

Ca și concluzie, dacă nu ai altceva mai bun de făcut când mergi la Londra și ca să îți ieși din păreri, poți să mergi să vezi despre ce e vorba la schimbarea gărzii de la Palatul Buckingham. În rest, după părerea mea, nu ai pierdut nimic deosebit pentru că, sincer să fiu, nu prea merită așteptarea și nici să stai înghesuit în toată mulțimea aceea, doar-doar o să vezi și tu ceva.

Și ca să vedeți despre ce vorbesc, am gasit pe youtube un clip în care se vede clar aproape tot ce înseamnă acestă paradă.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.