Weekend prelungit la Veliko Tarnavo

Dacă era să plănuiesc, tot nu ieșea atât de bine cum a fost în weekend-ul prelungit pe care l-am petrecut de Sf. Maria la Veliko Tarnavo în Bulgaria. Știam orășelul, fostă capitală, e aproape de București și voiam să merg să mă relaxez într-un loc puțin mai diferit față de ce avem noi în România.

Spre deosebire de alte călătorii/deplasări, de data asta nu m-a interesat absolut nimic din ce e de vizitat în orașul bulgăresc. Voiam doar să mă relaxez și să lenevesc tot timpul pentru că simțeam nevoia de odihnă, iar citybreak-ul ăsta s-a dovedit a fi exact ce aveam nevoie.

Aflat la doar 170 km de București, Veliko Tarnavo e un orășel cochet și accesibil și din punct de vedere al distanței, dar și din punct de vedere financiar, mesele și băutura fiind aproximativ la fel ca și în România, dacă nu chiar mai ieftine puțin.

Am căutat cazare cu numai câteva zile înainte și m-am hotărât în ultimul moment fără să îmi pese unde vom sta și cum arată camerele pentru că dormeam numai două nopți acolo. Am ales de pe booking.com ultimele două camere de la Complex Maximus. Acestea s-au nimerit a fi camere duble deluxe cu vedere la râu (după cum își fac reclamă) și au costat 80 de leva / noapte fiecare, adică vreo 180 de lei, ceea ce mi s-a părut chiar decent având în vedere momentul rezervării și priveliștea oferită. La Complex Maximus se ajunge destul de ușor, fiind situat fix la strada principală și dacă mergi încet cu mașina nu prea ai cum să îl ratezi. Ba există și loc de parcare pe străduța din spate, ceea ce reprezintă un plus major pentru că în Veliko nu prea ai unde să parchezi fără să ți se ridice mașina. Singurul inconvenient a fost mirosul închis de la început, dar totul a revenit la nomal după ce am aerisit bine camera. Acest mic inconvenient a fost compensat din plin de vederea din balcon spre râul Yantra.

Am stabilit ca plecarea să fie sâmbăta dimineața și am făcut în jur de 3 ore pe drum, asta cu tot cu trecerea graniței, plata taxei de pod și cumpărarea vignetei pentru Bulgaria. Ca și informații prețioase, țin să menționez că taxa de pod e 13 lei, iar vigneta 15 leva sau 5 euro, drumurile sunt cam la fel ca în România și nu am întâlnit deloc poliție.

După ce ne-am cazat am zis să facem puțină mișcare asta însemnând plimbat pe străduțele orășelului și vizitarea Cetății Tsarevets. Mi-am dat seama că Veliko  Tarnavo reprezintă de fapt un fel de Sighișoara a Bulgariei datorită străduțelor înguste și al amplasamentului pe dealui și un fel de Cinque Terre datorită caselor care sunt dispuse pe mai multe niveluri de-a lungul albiei râului Yantra. Îi lipsește, totuși, culoarea specifică zonei Cinque Terre, dar compensează destul cu multitudinea de graffiti ce se găsește pe zidurile clădirilor, pe panourile electrice, ba chiar și pe stâlpi.

În fiecare clipă când mergeam pe străduțe ori mâncam la vreun restaurant simțeam  că nu am părăsit nicio clipă România pentru că în orice parte mi-aș fi îndreptat atenția auzeam voci de români. Era un sentiment plăcut știind că într-o țară străină sunt atâția români.

Cum am plecat în Bulgaria pentru relaxare, a doua zi am lenevit destul, ne-am trezit odihniți apoi am mâncat și singurele obiective vizitate au fost Monumentul Asenilor/Asăneștilor alături de Galeria de Artă de pe malul râului Yantra. Pur și simplu relaxare d-aia cu somn de frumusețe după-amiaza, cu plimbat pe străduțe și admirat căsuțe. Fix ca bătrânii! Dar a fost de vis.

Pentru ca seara să nu treacă lipsită de un farmec aparte am rezervat masa cea mai faină de la Restaurantul Ethno cu vedere spre râu (practic stăteam pe balcon) și am savurat pe lângă o mâncare pe cinste, și câteva sticle de vin alb. Recomand din toată inima! Iar pentru micul dejun, e de mers la Restaurantul Ego.

M-aș întoarce acolo oricând, mai ales că e o alternativă mult mai bună la Valea Prahovei, Mamaia sau Vama Veche. Ba mai mult, nu te doare capul de la aglomerația de pe drum, iar costurile sunt mult mai mici (pentru 2 zile ajung cam 350 lei/persoană cu tot cu cazare, drum și mâncare). Îmi doresc, totuși, ca data viitoare când ajung acolo să merg cu temele făcute și să vizitez mai multe chestii… dar asta data viitoare. Acum a fost perfect!

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.