Născut în afara legii de Trevor Noah – #câtevaidei

Născut în afara legii - Trevor Noah
Născut în afara legii – Trevor Noah

Se spune că nu noi alegem cărțile pe care le citim, ci ele ne aleg la momentul potrivit. Fix așa s-a întâmplat și cu cartea Născut în afara legii a lui Trevor Noah, a venit fix când a trebuit.

Trevor Noah este un comediant născut în Africa de Sud dintr-un tată alb de origine elvețiană și o mamă de culoare neagră ce aparținea etniei xhosa. Motivul pentru care trebuie menționat acest aspect este dat de legea sud-africană care interzicea relațiile trupești inter-rasiale.

Nerespectarea legii aducea cu sine pedepsea de până la 5 ani de închisoare, Trevor fiind astfel rezultatul unei ilegalități. De aici și titlul.

Născut în afara legii are la bază viața pe care Trevor a fost forțat s-o trăiască la apusul Apartheidului din Africa de Sud și începutul democrației. E o carte care prezintă prin ochii unui adolescent cum e să trăiești în sărăcie lucie, într-un loc în care culoarea pielii contează și care aduce cu sine privilegii sau interdicții.

Am simțit că maturizarea copilului sud-african Trevor Noah mi-a deschis ochii în privința Apartheidului și cum se punea accentul pe diferențele rasiale. Mi s-a părut ciudat că el îi numea “oameni de culoare” pe albii europeni, dar în același timp am înțeles că normalitatea de la celălalt capăt al lumii e diferită de realitatea mea.

Încă din primii săi ani, Trevor Noah ne povestește cum viața sa a fost un zbucium continuu. Trăind doar alături de mama sa și ascuns de ochii autorităților, copilul Trevor a îndurat o grămadă de neajunsuri.

Faptul că era mulatru l-a făcut să se zbată pentru integrarea și acceptarea sa în toate cercurile în care s-a aflat. Sentimentul de apartenență rasială era mereu pus sub semnul întrebării de fiecare etnie sud-africană atât la școală cât și pe străzile din cartier, iar sărăcia în care trăiau îi obligau să se lupte zilnic pentru supraviețuire.

Lumea descrisă e una plină de prejudecăți în care fiecare era forțat să se descurce chiar dacă asta însemna să încalce frecvent legile. Politicile rasiale impuse și corupția sistemului erau resimțite în fiecare clipă.

Această autobiografie e formată dintr-o serie de povești pe care Trevor ni le destăinuie în stilul propriu, făcând haz de necaz. În câteva dintre ele chiar m-am regăsit, însă nu există termen de comparație între gradul de sărăcie în care autorul trăia împreună cu familia sa cu “luxul” pe care îl aveam, noi, românii la începutul anilor 90. Să nu mai vorbesc de vesticii europeni. Diferența ar fi ca de la cer la pământ.

De la început și până la final, fiecare pagină e plină de acțiune și parcă vezi cu proprii ochi cum micul Trevor e aruncat din mașină, cum primește bătaie de la tatăl vitreg, cum intră în arestul poliției, cum vinde CD-uri cu muzică piratată pe stradă, cum fură bomboane dintr-un magazin și cum mănâncă omizi verzi.

Pare o viață ruptă de realitate, dar toate acestea s-au întâmplat și nu-i tocmai departe de unele povești de pe meleaguri mai apropiate și pe care le-am citit în Acasă pe drum de Elena Stancu și Cosmin Bumbuț.

Dacă stilul povestirilor n-ar fi unul haios, cu siguranță totul s-ar fi transformat într-o lectură vizuală tulburătoare. Este uimitor cum în ciuda neajunsurilor și greutăților acest om a putut să răzbească și să-și depășească situația în care trăia.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.