Cum funcționează inovația

Inovația

Inspirat de articolul de pe blogul lui Manuel Cheta, am început să citesc recent o carte despre inovațiile pe care oamenii le-au făcut de-a lungul vremii și cum acestea ne-au îmbunătățit calitatea vieții nu dintr-o dată, ci treptat.

Trebuie făcută, încă de la început, diferența dintre invenție și inovație. Prima ține de descoperirea unei metode de a crea ceva de la zero, iar a doua se referă la îmbunătățirea și perfecționarea unui lucru deja existent prin încercări repetate.

Ca să exemplific într-un mod simplist, să presupunem că avem o lumânare care produce lumină într-o cameră întunecată. Am putea spune că invenția a fost atunci când cineva a descoperit cum să învelească în ceară un fitil și să-l aprindă, dar inovația a venit când altcineva a introdus acea lumânare într-un bol de sticlă și a creat cu felinarul. Practic fiecare nouă descoperire a fost o inovație care se baza pe ceva pre-existent, nu neapărat o nouă invenție.

Abia ce am depășit primele 100 și ceva de pagini și “Inovația” scrisă de Matt Ridely pare destul de interesantă pentru că e scrisă ca o serie de mici povestiri care nu iau mai mult de câteva minute pentru a fi citite. Îmi place că pune în context fiecare lucru descris și oferă o privire de ansamblu asupra factorilor ce au favorizat apariția becului, a motorului cu aburi sau chiar a unor medicamente.

Cartea pare a fi bine documentată și se vede că a fost nevoie de multă cercetare pentru a scoate la iveală puzderia de nume și ani care sunt enumerați fără menajamente. Numai că e dificil de reținut toate aceste informații.

Sper că intenția acestei cărți nu a e aceea de-a ne îmbuiba creierul cu multitudinea de date exacte, ci să dezvăluie niște curiozități care să ne vorbească după cum spune și titlul englezesc “how innovation works”.

După cum spune și autorul, “inovația nu este un fenomen individual, ci unul colectiv, un fenomen progresiv si dezordonat care se petrece într-o rețea“.

Momentan sunt încă la începutul cărții, iar acestea sunt câteva gânduri incipiente. Voi reveni dacă e cazul, pe parcurs, cu alte idei legate despre ce mai descopăr.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.