A face turism devine problematic

turism in dubrovnik
Stradă plină cu turiști, Dubrovnik (iulie 2017)

Dacă e să ne uităm la turismul din alte țări și cel de la noi putem să observăm că există o diferență de la cer de la pământ între felul în care străinii și românii au ales să facă turism. Fie că ne uităm la englezi, greci, croați sau spanioli, parcă vedem că la ei se adună turiștii grămadă în fiecare vară.

Și uneori, sau mai bine zis în ultima vreme, turismul a devenit o problemă atât pentru locuitorii Barcelonei, cât și pentru cei din Dubrovnik. Dacă la început toată lumea era fericită că face bani de pe urma vizitatorilor, iată că a venit vremea când paharul s-a umplut și spaniolii, împreună cu croații încearcă să-i țină pe turiști departe de orașele lor. Să nu mai zic și de italienii din Veneția care și ei au protestat împotriva valului de turiști ce sufocă orașul.

Se pare că vara lui 2017 a adus uo mulțime de proteste împotriva turiștilor din mai multe orașe ale Europei. De ce? Pentru că odată cu creșterea numărului de turiști, și implicit al veniturilor, au crescut și prețurile alimentelor, serviciilor, mâncărurilor, chiriilor etc. De asemenea, s-a intensificat traficul și aerul devine irespirabil. Vorba proverbului: “La pomul lăudat să nu te duci cu sacul”. Turiștii vin și se duc, însă localnicii râmân și locuiesc acolo pentru totdeauna, iar pentru ei orașul nu mai e la fel ca înainte, ci schimbat, poate chiar masacrat căci nu-și mai păstreaza autenticitatea care l-a făcut faimos.

Am trăit pe propria-mi piele ce înseamnă să vizitezi un oraș plin de turiști în mijlocul verii când am fost la Dubrovnik și am văzut mii de oamenii plimbându-se ca într-un furnicar pe străduțele din Dubrovnik unde s-a filmat Game of Thrones. Într-adevăr, Dubrovnik-ul era o destinație unde să îți petreci vacanța și în trecut, doar că acum nu mai simți plăcerea de a admira liniștit acele locuri. Totul se face în grabă de către localnici pentru a le lua banii străinilor.

Nu vreau să fac supoziții, dar în contextul atacului cu dubița de la Barcelona, pare că localnicii sunt tot mai vocali în ceea ce privește străinii. Se poate, totuși, să fie mâna unei organizații teroriste, însă sincronizarea cu protestele localnicilor ce aruncau cu ouă în turiști pare destul de dubioasă. Nu vreau să mă pronunț în legătură cu asta, e prea complicată discuția aceasta la momentul actual.

Dacă e să vorbim despre România, îmi vin în minte două exemple clare despre ce înseamnă să fii turist la noi în țară. Amintesc aici doar de Cluj-Napoca și Vama Veche, dar sunt mult mai multe exemple ce umplu știrile de la TV după fiecare weekend prelungit. În primul caz Untold-ul i-a determinat pe clujeni să crească în perioada festivalului prețurile la chirii atât de mult astfel încât e dificil pentru multă lume vină în orașul din Ardeal să-și vadă artiștii preferați. Pe de o parte e normal să se întâmple așa. E efectul cererii și ofertei, nimic mai mult, dar ar trebui să existe o limită dacă e să ne raportăm la veniturile românilor.

Al doilea caz, cel al Vămii Vechi, mi se pare că întruchipează fix mentalitatea românului care vrea să se îmbogățească rapid dând un tun puternic pe timpul verii. Vama Veche s-a transformat într-o stațiune comercială unde berea de la supermarket e vândută la același preț ca la terase și cluburi. Ba mai mult, cazarea costă o gălăgie de bani, iar prețurile de la restaurante nu se justifică din cauza mâncării mediocre, a timpului de așteptare și a servirii în sictir. Poate pentru unii ospătari e doar un job pe timpul verii, poate patronul îi muncește prea mult sau mai știu eu ce se întâmplă în spate, dar bacșișul ăla se câștigă doar dacă clientul e mulțumit, ceea ce-n Vamă nu prea se întâmplă.

De vreo 2 ani de zile am ajuns la concluzia că românii nu știu să facă turism și să ofere servicii pe măsura banilor pe care îi încasează, iar din cauza asta nu-mi mai doresc să merg la mare ori la munte la noi. Pentru aceiași bani cheltuiți în țară pot să văd un oraș european unde să fiu tratat fix cum îmi doresc.

E greu să faci turism, dar dacă patronii români ar oferi aceași calitate a serviciiolor cu care și-ar dori să fie ei înșiși tratați, poate s-ar întrevedea o schimbare. Sau poate e de datoria clientelii să impună standardele.

Din punctul meu de vedere turismul e o monedă cu două fețe. Dacă ești prea bun, oamenii se înghesuie să vină la tine-n oraș, dar pe termen lung localnicii s-ar putea să devină frustrați din anumite motive și să nu te mai primească cu brațele deschise indiferent de câți bani le-ai aduce.

Pe de altă parte, dacă ești la limita de jos, nu ai cum să câștigi din turism. Excepție face Vama Veche care-i o stațiune unde fița e să cheltuiești cât mai mulți bani pe cele mai mizerabile condiții. Adică un fel de depravare la superlativ, dar pe sute sau chiar mii de lei.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.