Am reușit să termin “Ferma animalelor” de George Orwell în doar câteva ore, aceasta fiind o poveste ușor de digerat și de asimilat. Până să citesc “Minunata lume nouă” a lui Aldous Huxley nu mi-am propus și nu prea îmi plăceau genul acesta de cărți ce imaginează o multitudine de scenarii pentru lumea în care trăim, dar apoi m-a prins ideea destul de bine și mi-am dorit mai mult, fapt ce a dus la devorarea pe nerăsuflate a cărții lui George Orwell.
Cartea reprezintă o adevărată satiră politică ce ironizează diverse stereotipuri umane pe care le putem observa zi de zi în comportamentul politicienilor din întreaga lume. Chiar dacă a fost scrisă în 1945, fabula politică a lui George Orwell are un caracter universal dat de naturalețea și ușurința cu care poți identifica și compara acțiunile animalelor cu cele ale guvernelor din întreaga lume din ziua de astăzi.
Citind pagină după pagina începi să îți dai seama că animalele trec destul de lejer prin niște evenimente de cotitură specifice oamenilor și anume: revoluție, democrație, revoltă, subminarea ideii de egalitate între semeni, dictatură etc. Toate acestea sunt rezultate ale minciunilor (lapte și mere pentru porci), legi interpretate și schimbate după cum bate vântul, răstălmăcirea cuvintelor, iar personificarea animalelor și atribuirea de însușiri omenești, ba chiar înzestrarea lor cu rațiune și un mod de a gândi asemenea oamenilor mi se pare că face din “Ferma animalelor” o capodoperă literară care n-ar trebui ratată.
Ușor, ușor se face apel la manipulare și se profită de faptul că uitarea e un fenomen natural ce nu poate fi combătut. La fel și oamenii din ziua de astăzi, uită de promisiuni și legi, tolerând cât mai multe nedreptăți în speranța că vor trăi mai bine. Ba chiar sunt dispuși să facă o mulțime de sacrificii și să renunțe la anumite privilegii în fața promisiunii că viața lor se va îmbunătăți.
“Ferma animalelor” e o radiografie minuțioasă a clasei politice specifici vremii când a fost scrisă, însă acțiunile și personajele descrise atunci se pot aplica chiar și contemporanilor noștri de pe tot mapamondul. Se poate observa că în momentele când ceva nu merge bine se aruncă vina pe un outsider, pe un personaj mistificat doar cu scopul de a manipula masele. Se creează o imagine negativă – dușman al poporului – în lipsa dovezilor concrete, imaginea aceasta fiind susținută și dezvoltată prin repetarea unor minciuni care până la urmă ajung să se întipărească în mintea personajelor. Pentru mine cartea asta e un fel lecție de manipulare, un manual după care poți manipula un popor întreg.
Anumite pasaje mi-au amintit de torturile pe care comuniștii, cu sprijinul securității, le aplicau oamenilor pentru a mărturisi că o minciună e de fapt adevărată. Am putut observa cu legile pot fi rescrise cu o lejeritate greu de imaginat spre a servi interesele de moment ale conducătorilor. Chiar dacă la început principiile și formularea acestora erau bune și nealterate de interese ascunse, acestea s-au denaturat în timp căci nu mai erau în concordanță cu necesitățile stăpânirii. “Ferma animalelor” descrie, fără a da dureri de cap, cum un sistem prost poate fi înlocuit de unul și mai prost în care plebeii suferă, iar băieții deștepți se gudură și prosperă fără a munci și fără a ridica măcar un deget.
Nu m-aș aventura să aduc în review-ul unei cărți politica din România zilelor noastre, dar contextul actual necesită o comparație mică între cartea lui Orwell și situația în care ne aflăm. Uneori, în timp ce citeam, mi se părea că fix așa se li se întâmplă românilor astăzi – vezi Soroș (outsider-ul de care vorbeam mai sus), legi modificate pentru favorizarea unor categorii de oameni, minciuna fiind arma principală, Dragnea & co. etc. Enumerarea nu se oprește aici, ci poate continua la nesfârșit, fabula politică de nici 200 de pagini servindu-ne din belșug cu exemple asemănătoare celor anterioare.
Cartea asta mi-a trezit tot felul de sentimente contradictorii. Am trecut de la exaltare la ură și de la bucurie la scârbă, m-a făcut să deschid ochii și să simt că trăiesc tot ceea ce e scris pe fiecare pagină, m-a făcut să analizez dintr-o altă perspectivă starea societății noastre. Până la urmă porcii sunt oameni și oamenii porci.
[…] asta seamănă într-o oarecare măsură cu “Ferma Animalelor” și “Minunata lume nouă“. Probabil d-asta îmi și place atât de mult, pentru […]