“Cianură pentru un surâs” – Rodica Ojog-Brasoveanu

carti

Prima jumătate a anului a fost o perioadă crâncenă pentru mine din punct de vedere al lecturii pentru că orice carte îmi pica în mână și începeam s-o citesc avea de-a dreptul o soartă dramatică: nu reușeam să o duc la final. Nici până acum nu am reușit să înțeleg care era motivul, dar se pare că în ultimele săptămâni am fost mai productiv la acest capitol și am reușit să citesc câteva cărți destul de subțirele și nu vreau să mă opresc până când nu ajung la 20 de cărți citite până în decembrie (sper să reușesc).

După introducerea mai puțin interesantă cred că a sosit momentul să trec la subiectul propriu-zis, și anume “Cianură pentru un surâs” de Rodica Ojog-Brașoveanu. Despre autoare nu știu prea multe și nici nu am de gând să aflu pentru că mă simt ignorant în ceea ce privește acest aspect. Pot doar să spun că întotdeauna am avut o oarecare repulsie față de cărțile acestei scriitoare și chiar nu îmi dau seama de ce pentru că cea pe care am citit-o acum a fost mai mult decât interesantă. M-a făcut să vreau să citesc și alte opere scrise de Rodica Ojog-Brașoveanu. Cred că pur și simplu numele prea lung e de vină sau doar simplul fapt că o cheamă Rodica.

Cartea, deși nu foarte mare, o are în centrul acțiunii pe Melania Lupu, o bătrânică inteligentă ce locuiește alături de câteva persoane într-un apartament din București. Intriga mini-romanului de tip polițist e reprezentată de descoperirea unor tablouri ce are drept urmare comiterea unor crime cu autor necunoscut.

În lupta contra-cronometru împotriva maiorului ce pornește ancheta pentru prima crimă, Melania reușește să dea dovadă de o inteligență ieșită din comun în ceea ce privește ascunderea dovezilor, dar pe parcurs lucrurile se complică și fiecare situație critică din roman cere din ce în ce mai multă agilitate, disimulare și inventivitate, iar totul capătă o nouă dimensiune pe măsură ce numărul crimelor crește în timp ce înaintezi cu cititul.

“Cianură pentru un surâs” e o carte care te prinde încă de la primele pagini și pe care o citești cu lejeritate într-o zi în care nu ai de făcut nimic deosebit. Pe lângă momentele în care te ține în tensiune, autoarea a presărat și scurte descrieri ori situații menite să te destindă și să te amuze din când în când. De când am început să citesc cartea asta mi s-a părut că aproape tot timpul aveam un pariu de câștigat în fața autoarei; trebuia să aflu cine e criminalul înainte ca el să fie deconspirat.

Dacă încă nu v-am convins că această carte merită citită, mai mult nu pot să fac; dar credeți-mă pe cuvânt că v-ar plăcea să trăiți în câțeva ore toată această poveste încâlcită ce se desfășoară pe parcursul a câteva zile.

Imagine via freewallsource.com

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.