Avantaje pentru plata online

Încă dinainte să mă mut la casă nouă mi-am făcut un obicei destul de sănătos, să zic așa. M-am obișnuit să îmi plătesc facturile de la energia electrică și de la internet online. Mi s-a părut super ok treaba asta pentru că de obicei sunt destul de grăbit și nu-mi place să stau la coadă ore întregi.

Astfel, tind să cred că plata online a utilităților e una dintre cele mai confortabile și mai avantajoase chestiuni ce se puteau pune în practică și la noi în țară. Mi-ar fi plăcut, totuși, să existe mai multe servicii de acest gen, dar deocamdată mă mulțumesc și cu atât pentru că am două mici povestiri legate de plata online, povestiri ce arată că metoda asta e avantajoasă.

Prima se referă la abonamentul de cablu și internet al părinților mei care au uitat să plătească într-o lună și s-au trezit că nu mai prind niciun post TV pe televizor. Inițial au crezut că e din cauza ploilor abundente din acea perioadă pentru că la țară se mai întâmplă să pice net-ul și cablul TV când sunt ploi sau ninsori mai mari, dar după vreo oră și-au dat seama că problema e doar la ei și a durat o zi întreagă să plătească factura pentru ca operatorul să dea drumul din nou serviciilor sale.

A doua se referă la un prieten care nu a primit acasă o factură în valoare de câțiva bani (până într-un leu sigur) și neștiind că are ceva de plată s-a trezit că cei de la compania electrică au venit și i-au tăiat curentul. Luna următoare a primit o factură de vreo 200 de lei pentru debranșare și mai târziu încă una de vreo 300 lei pentru că s-a legat din nou la rețeaua electrică. Totalul de aproximativ 500 lei pentru că nu a plătit câțiva bănuți la timp.

Părerea mea e că din moment ce avem internet, curent electric, calculator personal și carduri bancare de ce să nu ne folosim de ele la maximum pentru a ne înlesni viața? Spre exemplu, eu plătesc în maxim 15 minute facturile pentru electricitate, gaze, internet și telefonul mobil, lucru pe care aș pierde câteva ore bune dacă ar fi să merg la ghișeul vreunei companii, la poștă sau la vreo bancă. De asemenea, banii intră direct în contul în care trebuie să ajungă, iar plata e înregistrată pe loc, de multe ori fără a se percepe vreun comision.

Pe lângă acestea, o să plătesc și impozitul la locuință tot pe internet, tot datorită rapidității, a modului simplu de operare, a lipsei durerii de cap, a răsuflării în ceafă a persoanei din spatele meu de la o eventuală coadă și a lipsei de respect cu care sunt tratat de casierițele de la fiecare ghișeu în parte.

S-ar putea ca anumite persoane să fie mai reticente la o astfel de metodă de plată preferând-o în schimb pe cea tradițională, adică să meargă la 4-5 ghișee și să aștepte ore întregi doar pentru că nu au încredere în ceea ce nu pot să înțeleagă. De obicei când se face o astfel de plată, toate datele (numărul cardului, numele plătitorului, data de expirare a cardului și codul PIN) sunt transmise în mod securizat unui operator care efectuează tranzacția dintre tine, plătitor, bancă și beneficiarul plății. Asta înseamnă că în momentul în care tu transmiți datele mai departe, datele acestea sunt codificate în momentul în care au plecat de la tine din calculator și decriptate la destinație. Acesta e modul simplu de a explica cum se procedează cu tranzacțiile online.

Fiți, totuși, atenți la site-urile care vi se par dubioase și care prezintă un nivel scăzut de încredere pentru voi. Vă recomand să vă uitați în partea stângă a barei de adrese de fiecare dată când faceți o plată și să vedeți dacă apare cu verde la fel ca în imaginea de mai jos pentru că astfel știți că toate acțiunile de pe site-ul respectiv sunt securizate.

image111Aceasta ar fi o regulă destul de importantă și de bun simț pentru a nu pica pradă vreunui site care să vă sustragă banii în mod necurat. Sper ca de acum înainte să folosiți mult mai mult sistemul de plați online și să aveți grijă cum îl folosiți.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.