Când statu-ți bagă mâna-n buzunar

Să presupunem că suntem cu toții oameni cinstiți în țara asta și că totu-i roz în jurul nostru. Numai că la un moment dat vine câte-o furtună care întoarce toate casele din sat cu susu-n jos, iar în jurul nostru e numai mocirlă.

Fix așa mă simt în momentul ăsta din cauză că statul român încearcă să-ți bage mâna-n buzunar la fiecare pas pe care încerci să-l faci, mai ceva ca un hoț ce așteaptă pitit într-un ungher întunecos dintre blocuri ca să te jefuiască.

Toată revolta asta a mea pe firea hrăpăreață a “statului”, care de fapt e compus tot din oameni ca mine și ca tine, nu a pornit de astăzi, ci arde mocnit de ceva vreme, de când am realizat că orice încercare sau tentativă de a face ceva în viață, de a da înainte, e cumva blocată de România și ale ei taxe, impozite, dări etc.

La un simplu calcul pe care poate să-l facă oricine se vede lejer cum se scurg căștigurile fiecăruia dintre noi în largile buzunarele ale statului românesc. Astfel, pentru fiecare angajat de bună credință avem următoarele cotizații reținute din salariul brut:

  • 25% – Asigurari Sociale (CAS)
  • 10% – Asigurari Sociale de Sanatate (CASS)
  • 10% – Impozit pe Venit

Iar pentru fiecare român care scoate portofelul pentru achiziția diverselor bunuri și servicii se mai duc o parte din bani tot la stat. Nu sunt contabil ca să am o părere avizată, dar la o cautare ochiometrică pe google mai găsim:

Astea sunt printre puținele taxe colectate de care mi-am amintit acum. Să nu mai vorbim de amenzi, unele mai absurde ca altele, cum e amenda PLF care pare făcută special pentru a suge niște bani pentru aparatul de stat din moment ce nu există o obligație a vameșilor să te informeze despre acest formular. Să nu mai vorbesc despre slaba comunicare cu care s-a mers pe repede înainte în așa fel încât prea puține persoane știau că trebuie completat formularul ăsta la intrarea în România. Încă n-am primit nimic de la poștă, dar mă aștept în orice moment să vină amenda asta.

Sunt sigur că există și alte amenzi absurde și taxe gândite ca să-ți bage mâna-n buzunar, iar din cauza asta încep să apară frustrari. Practic dacă ai un imobil pe care l-ai cumpărat din banii munciți de tine, fără ca statul să îți ofere vreun sprijin, iar apoi dorești să-l închiriezi, tot trebuie să plătești impozit pe venit că doar statul îți oferă cadrul legal să prosperi. Într-adevăr, ai anumite facilități fiscale și deduceri fiscale, doar că asta nu însemnă că ar trebui să plătești ceva statului român. Și ca să fie treaba, treabă, dacă depășești o anumită sumă (12 salararii minime brute) pentru veniturile provenite din alte activități decât din salariu, mai trebuie plătit și CASS.

Am avut mai demult o discuție cu un prieten care mă întreba dacă nu mi se pare corect să plătesc ceva înapoi statului și i-am dat dreptate când mi-a spus că România mi-a oferit educație și sănătate. Sunt de acord să plătesc pentru așa ceva. Ba mai mult, scot bucuros din portofel niște bani dacă aș vedea că se și face ceva concret cu ceea ce cotizăm fiecare dintre noi.

Doar că în ultima vreme am ajuns să cred că România e o țară unde primează furtul, incompetența, relațiile, nesimțirea și multe alte lucruri negative. Și pe bună dreptate, probabil e fix după chipul și asemănarea noastră.

Am încercat acum câțiva ani să gasesc câteva motive din cauza cărora îmi e rușine că trăiesc în România. Nu s-a schimbat nimic de atunci și până acum, același metehne stau bine înrădăcinate în aparatul de stat și în comportamentul cetățenilor. Dincolo de dezgustul tot mai prezent, am încercat să văd și partea frumoasă a țării noastre și sunt destule de admirat, doar că nu putem să avem o viață bună când o mare parte din ce câștigi se întoarce tot în vistieria statului în loc să-ți facă traiul mai lejer.

Vorba aia, speranța moare ultima! Poate-o fi un pic mai bine în anii următori.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.