Mâncarea noastră cea de toate zilele

Mâncarea noastră - mic dejun

Anul acesta am adoptat un obicei nou care pare să dea roade din ce în ce mai bine. E vorba de mâncarea pe care o consum în timpul săptămânii și pe care am început s-o pregătesc în fiecare duminică.

Nu e ceva nou și nici nu am inventat eu apa caldă, cum s-ar zice. De fapt nici nu-s singurul care procedează așa. Am mai văzut la câteva persoane abordarea asta, iar părinții noștri sigur știau cum stă treaba de multă vreme. La fiecare final de săptămână era zi de gătit.

Doar că e greu să transmiți mai departe un astfel de obicei. Trebuie să vină de la sine dorința sau nevoia asta. Ori chiar mai bine spus, cred că pentru mine obiceiul acesta a venit de fapt ca o soluție la o problemă legată de optimizarea și gestionarea eficientă a timpului.

Am descoperit că având dinainte o idee pentru ce-mi doresc să mănânc în fiecare zi a săptămânii următoare mă scutește de foarte mult timp pierdut aiurea. În felul acesta nu mă mai gândesc jumătate de oră la ce aș avea poftă să mănânc, nici nu mai stau să gătesc ori să aștept curierul cu comanda.

De fapt eu nici înainte de pandemie, când am început să lucrez full-time de acasă, nu prea îmi comandam mâncare din oraș. Am preferat mereu să-mi pregătesc singur diverse chestii (burgeri, supe creme, fripturi, salate etc).

De vreo lună și ceva (deja sunt la a cincea săptămână) am pregătit meniu săpătmânal care stă lipit pe frigider și știu ce mănânc zilnic la micul dejun, prânz și cină. Procedura e următoarea: sâmbăta se întocmește meniul predefinit, iar duminca se gătește timp de 2-3 ore. Mi se pare că astfel mă eliberez de un efort pe care-l făceam zilnic, cel puțin mental.

Uneori, când e vorba de o singură porție sau când știu că-mi doresc ceva gătit proaspăt (o friptură sau paste cu fructe de mare), prefer să am ingredientele deja pregătite în frigider și să fac totul în câteva minute. Alte dăți mâncarea făcută duminica ajunge doar până miercuri și atunci trebuie să mai existe înc-o tură de gătit la jumătatea săptămânii.

Tot acest meniu nu reprezintă o regulă bătută în cuie și am observat că nici nu respect cu sfințenie toate mesele. Atunci când văd că mai rămâne mâncare în frigider care încă-i bună de consumat mă adaptez și înlocuiesc unele mese cu ce am mâncat în zilele anterioare. Spre exemplu, dacă fac o oală de ciorbă sau una de pilaf nu-mi vine să arunc jumătate din fiecare după câteva zile în care am mâncat de două ori din fiecare.

Până acum am reușit ca în fiecare săptămână să am un meniu diversificat și nu prea am repetat mâncărurile. Am gătit paste, supă cremă de roșii, fripturi pe grill sau la cuptor, piure, pilaf, sandwich-uri, ouă Bennedict, menemen, ouă turcești, chiftele la cuptor, quiche cu branză și spanac, bruschete, snițele, porc slow cooked, cartofi wedges, salata Caesar și multe multe altele.

Vedeți mai jos și rețeta pentru ouă Benedict pe care o urmez de fiecare dată.

Într-un fel simt că experimentez tot timpul și chiar îmi place să încerc rețete noi pe care le găsesc pe internet sau atunci când mănânc în oraș. Și nu că m-aș lăuda, dar de obicei chiar îmi ies aproape toate preparatele.

Tot acest obicei seamănă fix cu meniul zilei de la un restaurant, singurele diferențe fiind date de faptul că absolut toate preparatele sunt făcute acasă și totul costă mult mai puțin. Un alt avantaj ține de predictibilitatea fiecărei mese, adică știu ce mănânc în fiecare zi și în felul acesta pot să-mi pregătesc tot ce am nevoie din timp.

N-am pretenții să arate extraordinar ori să fie un plating de 2 stele Michelin, ci doar ca mâncarea să fie gustoasă și bună.

2 Comments

  1. Confirm, e tare fain să știi ce mănânci. Așa e și cu regimul meu, îmi fac niște mese pe care le repet o perioadă de timp. Am scăpat de grija „oare ce să mai fac de mâncare” și asta-i tare fain.

    • Nu am mai descris tot procesul de la idee la decizie, dar tot ca la tine e.

      Am un document pe Google Sheets cu multe feluri de mâncare și aleg de acolo ce mi-ar plăcea să mănânc săptămâna următoare.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.