Tot mai mulți asiatici

Lucrător chinez – pixabay.com (Erdenebayar)

Se pare că populația României scade din ce în ce mai mult în fiecare an, iar asta nu se vede astăzi decât în statistici, însă în următorii 10-15 ani vom fi înconjurați de o mulțime de asiatici pentru că nivelul nostru de trai e destul de ridicat față de cum e probabil în unele țări din est.

Am spus-o și mai demult, o mai zic și acum. Migrația către vest a românilor nu e un mit și am văzut cu ochii mei cum într-o benzinărie din Ungaria opreau unul după altul microbuze pline de români ce plecau de acasă pentru un trai mai bun în străinătate.

Acum nu e vorba despre noi, ci despre cum în București (sau poate-n toată România) vin și se stabilesc tot mai mulți chinezi, vietnamezi, thailandezi și alte nații din Asia. Asta pentru că țara noastră nu mai are suficientă forță de muncă. Până-n vara trecută știam că doar în Dragonul Roșu sunt o mulțime de chinezi și că-și duc veacul prin Colentina, doar că am rămas surprins atunci când am început să văd pe strada unde locuiesc din ce în ce mai multe grupuri de muncitori asiatici.

Nu erau golani și nici oameni de afaceri, ci doar muncitori necalificați ce lucrau la anveloparea blocurilor comuniste că românii noștri fie au plecat demult în Italia, Spania, Franța, Marea Britanie etc. să facă același lucru doar că pe bani mai mulți, fie nu mai vor să presteze muncă fizică pentru că se știe că-n construcții ești plătit puțin și te mai rupe și de spate munca.

Din vară și până acum am observat că vietnamezii ăștia sau ce-or fi n-au plecat înapoi la ei în țară și-s tot aici, dar nu am dat prea mare importanță până când în decembrie anul trecut am ajuns la Therme și am rămas mut de uimire că femeile de serviciu erau asiatice, barmanii la fel, bucătarii la fel și așa mai departe. Ba am vazut chiar și-un paznic din ăsta cu ochii mici că se certa cu taximetriștii noștri că parcaseră într-un loc nepermis. Practic, din ce am observat acolo, vreo 2/3 din angajații Therme erau asiatici, sper să nu exagerez.

Probabil angajatorii sunt conștienți că în România nu prea se mai găsesc oameni care să muncească pe salariul minim pe economie și preferă să-și facă treaba cu străini chiar dacă asta înseamnă să importe forță de muncă de la mii de kilometri.

Iar povestea asta cu lipsa oamenilor care să facă treabă la noi în țară o tot aud de la diverși prieteni, că nu mai găsesc oameni calificați să facă treabă.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.