Noi nu ne mai facem bine! Pomeni pentru București.

Când vine vorba de România, am un prieten care îmi repetă constant următoarele cuvinte: “Noi nu ne mai facem bine!” și parcă a început să sune din ce în ce mai rău replica asta. De fiecare dată când mai citesc vreo știre despre țara asta sau despre București îmi răsună în cap din nou și din nou vocea cu “Noi nu ne mai facem bine!”. E ca în bancul ăla cu elevul și cu profesorul: când întreabă profesorul ceva, se închină elevul, iar când elevul răspunde, se închină profesorul. Așa și aici, e vai de noi.

Încă de când Gabriela Firea și-a anunțat candidatura pentru Primăria Bucureștiului, am știut că mandatul acesteia va fi doar praf în ochi aruncat cetățenilor care încă mai credeau că există o speranță. Nu spun asta că mi s-a pus mie acum să scriu despre politică, doar că adineauri m-am trezit în cutia poștală cu o scrisoare din partea Primăriei București care vrea să ne prezinte marile realizări ale primilor 2 ani de mandat de când în fruntea urbii se află Gabriela Firea. Am citit rapid scrisoarea și din multele realizări detaliate am notat așa:

 1. Consultații stomatologice și montare aparat ortodontic GRATUIT pentru elevii din Municipiul București
 2. O șansă pentru cuplurile infertile
 3. Newborn
 4. Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente
 5. Prevenirea abandonului școlar
 6. Stimulent pentru copii cu dizabilități
 7. Stimulent pentru integrarea socială a persoanelor cu dizabilități
 8. Premiu și diplomă de onoare pentru aniversarea căsătoriei
 9. Stimulent pentru nou-născuți
 10. Voucher materna
 11. Ajutoare pentru familii monoparentale
 12. Lumina ochilor, cea mai importantă. Ochelari pentru vârsta a treia
 13. Stimulent financiar pentru constituirea familiei
 14. Programul de stimulare a eliminării din traficul bucureștean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere
 15. Bicicliști în București

Din toate cele 15 programe de mai sus 90% sunt pomeni pentru bucureșteni, fix cum ziceam mai sus, praf în ochi pentru că se poate. Ca să vedem că Firea nu a stat deloc nici la capitolul infrastructură, avem alte câteva proiecte cu care dumneai se laudă: Pasajul Piața Sudului, Nodul rutier Virtuții, Pasajul Grigorescu, supralărgirea și modernizarea arterelor Prelungirea Ghencea și Fabrica de Glucoza. Aaa… sa nu uităm cum a încercat doamna să fluidizeze traficul cu blocarea unei benzi de circulație și cum o mașină a primăriei a fost prinsă pe linia de tramvai. Noroc că acum liniile de tramvai sunt baricadate de garduri de fier ca să nu se mai meargă șmecherii pe acolo. Asta chiar dacă s-a mai ciupit puțin din benzile de circulație că doar trebuiau și astea desenate din nou. Alți bani, altă distracție.

Să nu mai spun de minunatele autobuze turcești Otokar ce au avut probleme încă din primele zile când au încercat să iasă pe străzile din București. Acum, Primăria București, pentru că a fost atât de competentă în rezolvarea principalelor probleme ale capitalei, vrea să trasfere de la celelalte autorități (care au furat destul) în administrarea sa șoseaua de centură și metroul bucureștean.

Ba mai mult, nu am cum să nu “mă mândresc” cu orașul în care triesc când știu că avem atâtea spectacole și tot felul de târguri (a se citi pomeni) pe întreg parcursul anului. Nu contează că suntem cea mai aglomerată capitală europeană și că aerul poluat pe care îl respirăm ne omoară câte un pic în fiecare zi, noi avem vouchere pentru aproape orice. Dar și aici cred că e tot vina noastră că suntem săraci și ne curge salivă din gură când vedem că ceva e gratis ori că ne mai aruncă și nouă politicienii câte-un os de ronțăit o dată la câțiva ani, când se apropie votările.

Mi-ar fi plăcut să spun mai multe lucruri de bine despre București. Mi-ar fi plăcut să mă pot lăuda cu orașul în care trăiesc. Mi-ar fi plăcut să fim conduși de oameni competenți care se gândesc la binele orașului și al locuitorilor săi. Dar probabil conducerea e fix cea pe care o merităm, fix după chipul și asemănarea majorității votanților.

Și pun pariu că nu se va schimba nimic nici în următorii ani dacă vom continua să acceptăm pomeni electorale în detrimetrul cinstei, omeniei și al lucrului bine făcut. 

Și ca să fiu în ton cu sărbătorile de iarnă, iată mai jos un filmuleț care spune fix ce trebuie:

 Sursă foto: instagram.com/mad.animator

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.