Prea multă religie ne poate distruge

religie

Când vine vorba de religie, orice abordare am avea, subiectul în cauză tot controversat ar fi și niciodată nu-i atât de simplu cum ne-am dori să fie. Tot timpul există păreri pro și păreri contra, iar eu am susținut  mereu că nu sunt unul dintre cei mai mari fani ai lui Iisus Hristos și întotdeauna am considerat că noi, ca și popor ortodox ce suntem, trebui să respectăm religia și obiceiurile ce nu sunt transmise din generație în generație, însă asta nu înseamnă că trebuie să ascultăm orbește orice cuvânt din Biblie și că trebuie să lăsăm la o parte rațiunea.

Fie că ne tragem din maimuțe, fie că așa ne-a înzestrat Dumnezeu (discuția despre Teoria Evoluționistă și Teoria Creaționistă e interminabilă – nu are rost să intrăm în detalii), avem capul ăsta pe umeri ca să gândim și să discernem binele de rău. Momentul în care ai înlăturat cu totul rațiunea și ai îmbrățișat religia fix așa cum e, chiar dacă ai o mulțime de explicații și lămuriri științifice pentru diverse fenomene, aș putea să spun că tu nu mai ești om, ci animal, la fel ca și extremiștii religioși ce se sinucid în atentate doar pentru că așa cred că își pot mulțumi dumnezeul.

Dacă până acum am vorbit despre cazuri generale, acum îmi permit să trec la ceva mai concret, dar fără a face vreo asociere între ceea ce am scris mai sus și ceea ce urmează în rândurile următoare. Cazul de față se referă strict la poporul român și la religia ortodoxă. Știu că în ultimii ani tot ortodoxismul ăsta s-a răpândit într-un mod alarmant și nimeni nu e în stare să se lupte cu Biserica pentru că ea reprezintă puterea. Sunt revoltat, la fel cum sunt și alți tineri pe care îi cunosc, în primul rând de faptul că în ziua de azi se construiesc mai multe biserici decât spitale, școli, parcuri etc.

Arsenie_Boca1

Sunt conștient că trăim într-o lume în care situația socială e de rahat, că unii oameni abia trăiesc de pe o zi pe alta și că acei oameni au nevoie să creadă că dacă se roagă toate problemele lor vor dispărea peste noapte. Știu că au nevoie să țină un monolog în fața lui Dumnezeu, dar asta se poate face în orice loc chiar dacă nu e sfințit că doar Dumnezeu e peste tot și în toate.

În altă ordine de idei, mai știu că avem nevoie și de oameni în care să credem pentru că și la capitolul ăsta stăm destul de nasol, dar atunci când toată povestea cu Arsenie Boca începe să pută din cauză că e prea comercială și că totul se bazează pe profitul adus din banii pe icoane, pliante, pelerinaje cu microbuze la mormântul preotului, atunci îți dai seama că religia de la noi deja e prea mult, că religia e o afacere din care câștigă doar Biserica.

Acum ceva vreme a fost un sondaj dacă să se scoată religia din școli sau nu, iar mediul online părea de acord cu toată treaba asta și din fața calculatorului fix asta simțeam și eu, însă omul de la țară care are în toată casa icoane nu știe că asta e un fel de îndoctrinare de la vârsta la care absorbi orice informație ca un burete uscat. După ce au sosit rezultatele sondajului s-a văzut că marea majoritate a populației nu dorește ca odraslele lor să crească fără religie rezultând astfel că suntem un popor puternic religios. Eu aș fi preferat să se predea religia ortodoxă până în clasa a IV-a, iar apoi un fel de materie numită „Istoria religiilor” până în clasa a XII-a pentru ca elevul să poată să știe despre ce e vorba în lumea asta, nu să creadă orbește tot ce i se bagă pe gât despre ortodoxism.

Par revoltat de religie și chiar sunt pentru că mi se pare că totul e doar o poveste frumoasă despre iubire, sacrificiu, înțelegere etc care ne ajută într-o oarecare măsură să trecem peste anumite situații, dar de fapt noi suntem cei care ne ajutăm singuri. Ba mai mult de atât, mi-am dat seama că religia a ajuns consumerism în clipa în care am văzut fără să vreau la cineva în portofel o iconiță nu cu Iisus sau Fecioara Maria, cum m-aș fi așteptat, ci cu Arsenie Boca, iar faptul ăsta m-a șocat peste măsură. Nu credeam că în mintea românilor s-a întipărit atât de repede ideea că Arsenie Boca e sfânt și că facea minuni. Probabil unii cred că e un fel de al doilea Iisus.

Nu vreau să spun că toată Biserica e plină de preoți care sunt doar după strâns comori și pe care nu îi interesează altceva decât bunăstarea lor, pentru că am întâlnit și excepții, oameni care se dedică trup și suflet meseriei pe care și-au ales-o și pe care o practică cu mare drag. Vreau doar să trag un semn de alarmă că religia de la noi pare cusută cu ață albă rău de tot.

Doamne ajută!

Sursă imagini: pixabay.com | wikipedia.com

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.