Despre noua lege a bacșișului

Noua lege a bacșișului a fost dezbătută destul de mult pe toate canalele de comunicare și fiecare blogger și-a spus părerea sau s-a lăudat că a putut să lase bacșiș cu cardul, direct la POS.

Vin și eu cu câteva completări ca să se noteze c-am trăit și experiența asta.

Cum se desfășoară totul? Ajungi într-un local, comanzi mâncare și băutură, iar la final vine ospătarul să-ți aducă nota. Până acum nu îți spunea nimeni de bacșiș, lăsai dacă ți-a plăcut localul, servirea și ce ai consumat. În schimb, de când a intrat în vigoare noua lege, ospătarul care îți aduce nota vine și îți prezintă direct faptul că poți lăsa bacșiș și cu cardul după care îți înșiră câteva procente (10%,12%,15%).

Personal, mie mi s-a părut că se crează un moment de stânjeneală între cele două părți sau că ospătarul, deși ar avea intenția să te informeze despre bacșiș, practic ajunge să-ți comande să-i lași bacșiș. Ori asta ar trebui să vină mereu din parte clientului în funcție de ce am spus mai sus.

Problema nu-i că las bacșiș. Știu că ospătarii nu au cele mai mari salarii și majoritatea trăiesc din extra veniturile făcute din ce le lasă clienții. E normal ca toate veniturile să treacă prin casa de marcat doar că mă supără un pic faptul că statul român a introdus o măsură care nu-i la fel pentru toată lumea.

Adică ospătarii sunt taxați cu 10% pentru puținul venit extra, dar lăutarii și cântăreții de manele nu-s impozitați, deși ei pleacă acasă chiar și cu mii de euro pe seară după o cântare.

Se pare că goana după colectarea taxelor a început destul de puternic, dar mai întâi să plătească cei care câștigă puțin și sunt mai onești că la bogații României cu datorii de milioane închidem ochii.

Mai trebuie impozitat darul de nuntă că în rest s-au rezolvat toate.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.