Sunt utile forum-urile?

forum

De multe ori când am avut anumite probleme sau situații la care nu aveam o soluție concretă și nu știam la cine să apelez pentru un sfat sau o îndrumare în direcția bună m-am apucat să întreb pe forum-uri.

Ce-s astea (pentru cine nu știe)? În DEX spune cam așa:

FÓRUM, forumuri, s. n. Adunare, întrunire (de mare amploare și importanță). – Din lat., fr. forum.

Iar în mediul online aestea sunt un fel de site-uri unde există o întreagă comunitate de internauți ce discută pe tot felul de teme propuse de fiecare dintre ei.

Știu că acum câțiva ani oamenii discutau între ei și schimbau păreri pe tot felul de rețele și prin intermediul a numeroase programe. Unele dintre ele au dispărut între timp (mirc-ul, dc++, yahoo messenger, hi5) sau se mai folosec într-o mică măsură astăzi, utilizatorii îndreptându-se către altceva mai nou (facebook, instagram, whatsapp), însă nu la fel s-a întâmplat cu forum-urile.

Se pare că forum-urile încă sunt de actualitate și lumea discută despre extrem de multe lucruri acolo pentru că acolo sunt oameni ce au background-uri diferite și împreună pot să ajungă să rezoneze unul cu altul și să rezolve o mulțime de situații cărora de unul singur nu prea le-ai da de cap pentru că nu ai experiența necesară sau nu te-ai mai lovit până acum de situația respectivă, dar cu siguranță nu ești singurul ce a avut de-a face cu așa ceva.

Ăsta e lucrul cel mai frumos la forum-uri: că nu ești singurul ce a avut de-a face cu o anumită chestiune, ci au mai fost alții înaintea ta, iar acei oameni în general te ajută din plăcere, fără să ceară vreo taxă de consultanță.

Eu cel mai des accesez forum-ul Softpedia și găsesc o mulțime de subiecte ce mă interesează. Am mai văzut că sunt PC Garage axat pe business-ul lor și Computer Games forum. Cu siguranță mai sunt și altele în afară de astea, dar nu prea le știu.

Ca să fac un fel de comparație, forum-urile sunt la fel ca și comunitățile de oameni ce se formează în jurul unui blog, dar diferența e că pe forum oricine poate fi creator de conținut și poate propune teme de discuție, pe când în cazul unui blog, autorul propune și e singurul care poate să scrie despre ceva, iar cititorii pot doar să comenteze în legătură cu subiectul respectiv.

Sunt utile forum-urile? Mie mi se pare că da. Acum rămâne la latitudinea fiecăruia dintre  voi să decideți.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.