Suntem o nație de hoți

Nu că ar avea vreo prea mare importanță concluzia asta, dar cine se aseamănă se adună. Degeaba spunem că avem în fruntea guvernului o bandă de hoți care abia așteaptă să pună mâna pe ce a mai rămas din țara asta.

De fapt facem cu toții parte dintr-un neam de hoți, iar dacă am avea șapte mâini sunt convins că am fura cu toate odată. Că așa-i românul învățat, să fure. Și dacă te prinde careva cu mâța-n sac nu trebuie să recunoști nici în ruptul capului. Nu tu ești vinovat că toți fură, tu doar te conformezi situației și mergi cu turma că așa ai văzut că se procedează.

Scriu rândurile astea după o întâmplare la care am fost martor în RATB și care m-a făcut să-mi fie silă de oamenii care mă înconjurau. Pur și simplu s-a făcut că doi controlori l-au prins pe un guraliv de vreo 50-60 de ani fără bilet și  practic se rugau de el să coboare să-i dea amendă, dar n-au avut cu cine și s-au dat bătuți. Pe lângă asta, ceilalți pasageri au început să facă front comun și să urle și ei la controlori că nu se poate așa ceva. Cum să dai amendă pentru 1,3 lei?

Atât e prețul unei călătorii cu RATB-ul în minunata noastră capitală pentru că e subvenționat de primărie. Nici nu știu dacă mai e în alt oraș un preț atât de mic și lumea se vaită în continuare că e scump. Dar nu asta e problema, ci faptul că dacă mergi fără bilet înseamnă de fapt că furi, că te folosești sau beneficiezi de un serviciu pentru care n-ai plătit.

Dacă, spre exemplu, furi un ou dintr-un supermarket și te prinde paznicul că ai plecat cu oul care valorează 50 de bani în buzunar, ce crezi că se întâmplă? Nu e infracțiune? Nu se numește furt? Nu cheamă poliția să-ți facă dosar pentru furt? Cam la fel e și în cazul călătoriilor cu RATB-ul.

Acum o să-mi spuneți fix la fel ca ăia care se aflau în acelați autobuz cu mine după ce le-am zis că nu mi se pare normal să nu plătești pentru călătoria de care beneficiezi. Că nu sunt condiții în autobuz, că vin greu mașinile, că stai înghesuit, că e scump biletul etc. Astea nu-s motive să încerci să fentezi legea și să crezi că nu vei fi prins.

Fix din cauzele astea România-i nașpa, iar noi suntem un popor de hoți în frunte cu cei care ne conduc. D-asta nu o să ne schimbăm niciodată și vom rămâne la coada Europei, pentru că acceptăm chiar și cele mai mici hoții și creăm  astfel un precedent care crește văzând cu ochii până la cel mai înalt nivel. Și tot nouă nu ne convine că vedem cum se fură în fiecare zi și că n-avem infrastructură, spitale, educație și un nivel de trai pe care ni le dorim.

Ideea e că ne plângem de milă însă nu acționăm în direcția în care trebuie. Mai discutau oamenii ăia în autobuz că nici medici care să nu pretindă șpagă nu mai există în țara asta, dar ei știu că așa se procedează în spitalele de stat și nici nu așteaptă să le facă doctorul un semn că ei sunt deja cu ciocolata, cafeaua și pachetul de Kent în buzunarele largi.

Oamenii fac ce au învățat și ce au văzut că se practică. Suntem o specie ce își apără interesele și încercăm să ne facem viața cât mai ușoară recurgând la tot felul de mijloace, dar în același timp suntem înzestrați cu rațiune și putem să ne schimbăm felul în care acționăm față de orice situație. Putem să schimbăm mentalitatea colectivă, dar trebuie să începem cu noi.

Sună a bullshit ce zic acum și poate chiar așa e însă degeaba se iese la proteste dacă nu votăm cum trebuie. Degeaba ne văicărim că se fură dacă suntem cu toții hoți. Degeaba spunem că nu avem educație când copiilor le transmitem numai obiceiuri ce-i mână să se comporte într-un mod necivilizat.

Degeaba… Exemple sunt multe. Până când nu s-o schimba ceva în bine în România, pentru ăștia care vă văitați și nu faceți nimic să îndreptați lucrurile mărunte ce stau în puterea voastră, n-am alt sentiment în afară de dezgust.

Și nu mă refer că încercați prin faptul că mergeți la proteste, ci mai de grabă aș aprecia dacă n-ați mai arunca guma pe stradă, dacă n-ați mai scuipa pe trotuar sau dacă ați strânge după câinele vostru când îl scoateți la plimbare. Aș aprecia dacă n-ați mai fi hoțul care strigă hoțul. Astea sunt lucruri mărunte și abia dacă le observăm luate separat, dar când le punem laolaltă ne dăm seama că trăim în mizerie și nu ține decât de noi să ne schimbăm.

Pentru cei care continuă în același ritm, cu același comportament grobian fără să le pese de consecințele faptelor și gesturilor pe care le întreprind pot să spun doar că mi-e silă.

Încă mai am speranță și încerc să fac atât cât îmi stă în putere să schimb ceva. Pentru mine, că pentru ceilalți s-ar putea să nu fie nimeni capabil să facă chestii în afară de ei înșiși.

Ca să revin puțin la ideea inițială, nu doar că suntem o nație de hoți, dar mai și semnalizăm în toate direcțiile.

2 Comments

  1. deci te declari hot, egoist, sustii ca victima e de vina intotdeauna pentru ca este agresata si nu ai habar de lucruri elementare in economia sociala precum faptul ca o societate este corupta in directa proportie cu saracia.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.