După cum am promis și în articolul anterior despre Londra, revin de data asta cu câteva păreri și impresii cu care am rămas după ce am vizitat timp de câteva zile capitala Marii Britanii. Din cauza faptului că am stat doar 4 zile, unele concluzii pe care le-am tras s-ar putea să nu fie întocmai cu realitatea, iar cu altele s-ar putea să am dreptate. Totuși, dacă credeți că am omis ceva sau am greșit undeva adăugați voi în comentarii sau trageți-mă de urechi, dar fiți blânzi. Așadar, acestea sunt:
Londra e un oraș scump
Chiar dacă am prins super reducere la biletul de avion, știam că Londra e un oraș foarte scump. Auzisem din diverse surse asta, dar știți cum e: până nu vezi pe pielea ta, nu crezi. Așa și eu. Până nu am fost acolo să văd că fără cel puțin 7 lire nu mănânci cât de cât în oraș sau că o călătorie cu metroul e cât o cartelă de metrou de-a noastră, nu îmi venea să cred. Așa că dacă plănuiți să mergeți într-o mini-vacanță la Londra, ar fi bine să știți la ce să vă așteptați din punct de vedere financiar.
Englezii știu ce înseamnă turismul
De fiecare dată când am fost să vizităm diverse obiective (Madame Tussauds, London Eye, The London Aquarium), eram fotografiați cu un fundel verde în spate și în diverse poziții pentru ca la prelucrare să avem acel fundal transformat în ceva specific obiectivului respectiv, iar la terminarea turului ne întreba cineva dacă dorim cumva un album foto în schimbul unei sume (de obicei 20 lire). De exemplu, la British Museum în interiorul fiecărei galerii era amplasat și un Gift Shop de unde puteai cumpăra tot felul de suveniruri.
Pe lângă toate astea, în toate magazinele de suveniruri în care am intrat vânzătorii păreau foarte amabili și glumeți pentru că în felul acesta știau că sunt mai aproape de îndeplinirea obiectivului lor: să vândă cât mai mult turiștilor.
Englezii nu fumează în localuri
De cum am ajuns în Londra și am intrat în primul bar să beau o bere, am observat că pe mese nu se afla nicio scrumieră și că înăuntru nu era pic de miros de țigară. Asta pentru că englezii nu fumează în interiorul localurilor. Cine vrea să fumeze iese frumos afară, stă câteva minute în fața localului până își termină țigara și apoi se întoarce frumos la masă fără a-i deranja pe cei care sunt nefumători cu viciul său.
Sincer, mi-ar plăcea ca și în România să se ajungă la un astfel de grad de civilizație încât oamenii să poată să accepte anumite reguli și să le respecte fără a comenta și fără a căuta mereu tot felul de metode să le ocolească.
După muncă se știe, oamenii merg să bea
În Londra, după ce termini serviciul, toată lumea știe că regula sau tradiția lor spune să mergi în bar și să bei repede până când te îmbeți. Nu contează că e vin, bere sau cidru, important e să fii beat până la ora 11 noaptea pentru că atunci se închid localurile și la ora de la ora 1 nu mai circulă metroul pentru a ajunge acasă. Chiar dacă seara beau până uită de ei, a doua zi dimineața oamenii nu uită să se trezească și să meargă la serviciu.
În plus, dacă pubul sau barul respectiv se umple și nu mai ai loc să bea acolo, oamenii ies afară pe trotuar și își continuă activitatea. Mi-a plăcut asta tare mult pentru că la noi dacă nu ai loc la o masă într-un bar, te-ai dus la următorul și nu stai acolo în picioare și nici nu ieși afară cu berea în mână dacă nu există terasă cu umbreluțe.
Bărbații sunt arătoși, dar femeile lasă de dorit
Tot mergând la pas prin oraș, nu am avut cum să nu observ că aproape toți bărbații erau îmbrăcați la costum (probabil mergeau la muncă sau erau în pauză) ceea ce le dădea un aer aparte, un aer sobru ca și cum ar dori să impună respect în fața celorlalți. Am zis prima dată asta că pentru că asta mi-a sărit prima dată în ochi, dar englezii sunt mai înalți ca românii și parcă dau mai multă importanță aspectului fizic și îngrijirii personale (așa mi-au lăsat impresia; sper să nu mă înșel).
Pe de altă parte, femeile din Lodra nu mi s-au părut deloc arătoase sau îngrijite, ba chiar erau lipsite de forme. Ca să fac o comparație cu româncele, cred că femeile de la noi sunt de 1000 de ori mai frumoase ca englezoaicele, dar femei frumoase ca în Belgrad nu am văzut pe nicăieri. Acolo întorceam capul la fiecare 5 secunde pentru că vorba aia: ce-i frumos și lu’ Dumnezeu îi place.
Traficul din Londra e bine pus la punct
Chiar dacă știam că în centrul Londrei nu e bine să mergi cu mașina pentru că parcările sunt foarte scumpe, tare m-am mirat de sistemul lor de transport în comun când am văzut cât de bine circulă autobuzele alea roșii ale lor pe care le vedem prin tot felul de filme și Gift Shop-uri. Am văzut și la noi șoferi de RATB care merg ca nebunii de parcă și-au luat stradă, dar parcă nu merg cu așa viteză ca englezii.
Adevărul e că în Londra, cel puțin în centru, traficul e foarte bine pus la punct și autobuzele vin destul de repede din ce am observat.
Metroul londonez
Dacă sunteți obișnuiți să călătoriți prin București cu metroul înseamnă că știți cum arată harta cu stațiile de metrou și mai știți și ce aglomerație e la orele de vârf. Acum imaginați-vă cum arată o hartă cu stațiile de metrou de 2-3 ori mai mare ca a noastră și cu mult mai multe stații. Pe lângă asta mai imaginați-vă ce înseamnă ca un oraș cu 6 milioane de locuitori să facă față orelor de vârf.
Asta înseamnă ca trenurile lor (care sunt cam jumătate cât ale noastre ca și lățime) și de 2 ori mai lungi (așa mi s-a părut) să circule mult mai des și mult mai repede. Ba mai mult, din ce am observat, schimbul între magistrale se face pe 2-3 niveluri și cobori cu scările rulante foarte mult pentru a face asta.
Un alt aspect privitor la acest punct, datorită faptului că sunt foarte multe stații de metrou, aproximativ cam din 5 în 5 minute dai peste o altă stație de metrou.
Vremea e de rahat
La fel cum am auzit și cum am văzut prin filme, vremea în Londra e de rahat. Am simțit asta chiar pe pielea mea. De dimineață era soare și frumos afară (cam bătea vântul de fapt), iar pe la prânz a început să plouă preț de jumătate de oră. Noroc cu umbrela pe care o purtam tot timpul după mine.
Întâlnești români peste tot
Cred că în fiecare zi, în timp ce colindam de nebuni orașul, am dat peste români. Într-o zi am întâlnit pe cineva din Suceava care lucra la un Gift Shop, apoi am întâlnit pe altul care făcea sandwich-uri la Subway și în cele din urmă i-am văzut și pe unii mult mai întreprinzători care încercau să fenteze lumea lângă Big Ben cu alba-neagra.
Dacă vrei să te rătăcești, nu ai cum
Ceva ce mi-a plăcut foarte mult la Londra au fost stâlpișorii InfoPoint care îți arătau mereu unde te aflii și la fiecare 500 de metri sau 1000 de metri reușeai să dai peste altul care, la fel ca și cel anterior, îți indica unde ești în punctul respectiv. Ba mai mult, îți spuneau cam ce distanță ai putea parcurge pe jos 5 sau 15 minute în orice direcție.
Englezii aleargă destul de mult
Chiar dacă era ianuarie, afară erau câteva grade și vântul bătea cu putere pe malul Tamisei, am văzut foarte mulți englezi de toate vârstele care alergau. Și asta nu oricum, ci în pantaloni scurți și o geacă subțirică. Probabil ei simt altfel frigul față de noi, românii.