Bancnota de 1000 lei

Încă de când eram mic copil curiozitatea mi-a fost atrasă de ceea ce ținea de domeniul trecutului, al istoriei pe care prea puțini se mai obosesc să o cunoască. Astfel am început să îmi dezvolt o pasiune destul de rar întâlnită: numismatica.

Fiecare perioadă istorică se poate studia prin prisma monedelor ce existau atunci dându-ne astfel seama de gradul economic și de felul în care își duceau viața strămoșii noștri. În funcție de metalul din care erau confecționate monedele, de numărul lor și de perioada în care au fost bătute putem să ne dăm seama de nivelul economic al unui terioriu.

De când mă știu mi-au plăcut banii indiferent dacă erau în circulație sau nu. La început eram fascinat de culorile bancnotelor, apoi de felul în care se simțeau la atingere monedele pentru ca în cele din urmă să ajung să îndrăgesc banii vechi datorită istoriei pe care o spun dacă încerci să îi studiezi cu atenție.

Datorită pasiunii mele pentru numismatică, începând de astăzi voi crea o rubrică săptămânală denumită sugestiv “Numismatică” în care voi publica imagini și detalii ale monedelor și bancnotelor pe care le păstrez în colecția personală. Probabil mulți dintre voi cunoașteți sau ați prins în circulație unele dintre bancnotele și monedele pe care le voi prezenta, dar cu siguranță vor fi și multe “noutăți” (impropriu spus noutăți pentru că de fapt sunt monede și bancnote care nu mai sunt în circulație astăzi) pe care încă nu le-ați văzut. De asemenea, vor fi monede și bancnote atât din România, cât și din alte țări ale lumii.

Voi începte seria articolelor cu câteva bancnote de 1000 lei, și anume din anii 1945, 1991, 1993 și 1998. Există mai multe varianțiuni ale acestei bancnote, dar cele pe care le puteți observa în imaginile de mai jos sunt doar cele pe care eu le dețin.

Pentru a vizualiza imaginile la dimensiunea originală, în galerie apăsați click dreapta și selectați View Image.

Bancnota de mai jos a fost emisă la 20 martie 1945, în vremea regelui Mihai și are desenate, atât pe avers, cât și pe revers țărănci românce. Dimensiunea bancnotei este 183 x 104 mm. La fel ca și la bancnotele de mai jos, și pentru aceasta există mai multe emisiuni cu detalii diferite.

Cele două bancnote de mai jos sunt diferite în primul rând din cauza anului în care au fost emise 1991 și 1993 la care se adaugă și prezența pe avers a unui detaliu ușor de observat, în primul caz, a medalionului, iar în al doilea caz a stemei României. Pe avers îl avem desnat pe Mihai Eminescu (1850 – 1889) alături de niște corăbii, iar pe revers este desenată Mănăstirea Putna. Dimensiunile acestei bancnote sunt: 167 x 75 mm.

 1000 Lei – 1991/1993

La bancnota de mai jos, fiind și cea mai recentă bancnotă cu valoarea de 1000 lei îl avem prezent pe avers tot pe Mihai Eminescu, de data aceasta alături de o floare, iar pe revers sunt desenate ruinele cetății Histria alături de alte flori. Dimensiunile acestei bancnote sunt: 140 x 61 mm

1000 lei 1998

Pentru a vizualiza imaginile la dimensiunea originală, în galerie apăsați click dreapta și selectați View Image.

 

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Stefan Rusie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading