Migrația românilor nu e un mit

veliko tarnavo-36

Era o noapte de la începutul lui august și mă aflam alături de un prieten făcând autostopul într-o benzinărie de la granița Ungariei cu Austria.  Deja așteptam de aproape două ore să ne ia cineva cu mașina. Pur și simplu după câteva zile bune de mers cu autostopul chiar nu aveam chef să dormim sub cerul liber în cortul pe care l-am cărat în spate din România până la granița austro-ungară.

Până la urmă l-am sunat pe un prieten să vină din Viena și să ne ia de acolo, iar cât timp așteptam cuminți să apară Ovidiu, ne-am luat câte o bere și ne-am așezat la o masă. Pe lângă berea pe care o savuram încet din cauza oboselii, am observat și o chestiune ce și-a găsit în cele din urmă locul și printre știrile de pe Digi24.

Atunci a fost momentul în care mi-am dat seama că fenomenul despre care se vorbește la știri de ceva vreme nu e doar o iluzie pe care o spun extrem de mulți oameni, ci un fapt real ce se intensifică pe zi ce trece din cauza sărăciei acute care există în zonele rurale ale României și pe care, de cele mai multe ori, alegem să le ignorăm pentru că noi, cei de la oraș, trăim oarecum mai bine și nu ne interesează problemele altora.

La fiecare 15 minute vedeam câte un alt microbuz cu numere de România plin ochi cu țigani și români deopotrivă care emigrau în țările vestice în căutarea unui loc de muncă pentru a găsi un loc de muncă, iar cu banii câștigați să își întrețină familiile și copiii rămași în țară. E greu de imaginat fenomenul dacă nu îl trăiești pe propria-ți piele pentru că la TV știrile prezintă doar niște numere.

De multe ori, cel puțin în ultima vreme, îmi vine chiar și mie să-mi iau lumea în cap și să fug de București și de România, dar nicăieri nu e ca la tine în țară, oricât de greu ar fi. Aici există prieteni, familie, limba natală și orice altceva și-ai dori. Trebuie doar să te ducă puțin capul ca să ajungi unde îți dorești.

2 Comments

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.