Scurt istoric
Rupia indoneziană a fost introdusă în 1946 ca monedă de circulație, în paralel fiind acceptat și guldenul Țărilor de Jos. Câțiva ani mai târziu, în 1950, după recunoașterea indepentenței de către guvernul olandez, Indonezia a efectuat o reformă monetară și a declarat rupia ca fiind monedă oficială.
Între octombrie 1946 și martie 1950 moneda indoneziantă nu a fost recunoscută pe plan internațional, iar valoarea banilor era stabilită pe piața neagră.
În prezent pe teritoriul Indoneziei se află în circulație 7 bancnote care prezintă diverse personalități naționale și au valori cuprinse între 1000 și 100000 Rupii.
Bancnota de 100000 Rupii emisă în 2016
Deși bancnota de 100000 de rupii din Indonezia nu a fost tocmai prima variantă pe care aș fi vrut să o arăt Internetului astăzi la rubrica #numismonday, m-am lăsat inspirat de un video de pe Youtube în care un domn făcea un concurs și dădea ca premiu această bancnotă.
Emisă în anul 2016, această bancnotă nu este atât de veche și încă se află în circulație la momentul actual. Mi-a fost adusă recent din Bali de către un bun prieten, iar valoarea sa aproximativă este de 30 lei.
Aversul bancnotei de 100000 rupii din Indonezia ni-i înfățișează pe Soekarno și Mohammad Hatta. Aceștia au fost primul președinte, respeciv primul vice-președinte ai Indoneziei. Tot pe avers, în partea dreaptă se poate vedea stema Indoneziei cu vulturul Garuda care are 17 pene pe fiecare aripă, 8 pene pe coadă și 45 pe gât. Acestea reprezintă data proclamării independenței Indoneziei: 17 august 1945.
Pe revers avem imaginea unei femei care intepretează dansul tradițional Topeng Betawi. În partea stângă a bancnotei sunt înfățișate insulele Raja Ampat care adăpostesc cea mai bogată biodiversitate de pe Pământ, iar puțin mai sus avem imprimată o floare de orhidee.
Această bancnotă face parte din emisiunea dintre anii 2014-2016, iar culorile sale sunt roșu, galben și verde.