Bancnota de 100 lei 1966 #numismonday

Astăzi avem la rubrica #numismonday bancnota de 100 de lei din 1966 emisă de Banca Națională a Republicii Socialiste România, poate cea mai cunoscută bancnotă din timpul comunismului.

Dimensiunile acestei bancnote sunt 75×153 mm și are preponderent culoarea albastră.

Pe avers este înfățișată efigia pașoptistului Nicolae Bălcescu alături de stema României din perioada comunistă.

Reversul ne înfățișează, tot în nuanțe de albastru, Ateneul Român.

Dacă luăm în considerare bancnota de 1000 lei emisă în 1952 și căreia i-a fost tăiat un zero din cauza denominării, ulterior transformându-se în bancnota de 100 de lei din 1966, aceasta este una dintre cele mai longevive bancnote de pe teritoriul României.

A fost retrasă din circulație în 1991 după ce România a trecut de la regimul dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu la democrație, însă multe persoane au păstrat în case bancnota cu Bălcescu pentru a-și aminti de acele vremuri.

Colecționarii pot găsi bancnota de 100 de lei din 1966 pe site-urile de specialitate și pe cele de anunțuri online la prețuri începând de la 10 lei și ajungând la câteva mii de lei în funcție de starea și calitatea bancnotei. Chiar dacă vânzătorii le cer naivilor zeci de mii de lei cu speranța de îmbogățire, nu toate merită să fie cumpărate.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.