Am făcut câteva schimbări în bine

schimbări, obiceiuri

La începutul anului mi-am propus să fac câteva schimbări pe plan personal. Una dintre acestea a fost să nu mai consum niciun fel de băutură care conține alcool timp de 365 de zile (probabil nerealist). Target-ul inițial era de 100 de zile și cum am depășit deja jumătatea acestei perioade am zis să notez câteva observații pe care le-am remarcat până acum.

Nu știu dacă are legătură sau nu cu consumul de alcool, dar tind să cred că burta de la bere nu e tocmai un mit. După o lună și jumătate în care n-am mai băut bere, vin sau whisky am slăbit 3 kilograme.

Aș putea, totuși, să corelez cumva scăderea în greutate și cu alimentația mai organizată plus mersul la squash în fiecare luni seara.

Numai că mi-e puțin cam greu să cred că doar stilul de alimentație ar putea face o diferență atât de mare având în vedere că multe gustări sunt semi-preparat, iar pâinea nu lipsește de la aproape nicio masă. Am consumat mai multe dulciuri ca înainte și nu m-am abținut nici de la cafeua cu zahăr.

Cât despre squash, mi se pare că e chiar puțin o oră de sport în fiecare săptămână pentru a slăbi.

În afară de lucrurile acestea mărunte, nu am făcut altceva notabil ca să slăbesc. Obiceiurile pe care le aveam înainte au rămas aceleași, însă dacă adun lipsa alcoolului, squash-ul săptămânal și mâncarea consumată într-un mod mai organizat, parcă încep să înțeleg cum s-au dus 3 kilograme.

Se pare că adoptând mai multe obiceiuri mărunte a dus la apariția unor rezultate la care nu mă așteptam intițial. Mă gândeam că mi-aș dori să mai slăbesc puțin și credeam că doar exercițiile fizice și sportul m-ar ajuta cu adevărat, dar m-am cam înșelat.

O altă schimbare în bine pe care am observat-o este dispariția dermatitei seboreice pe care o aveam în zona bărbii și a mustății. Având în vedere că nu se știe din ce cauză apare și că aceasta afecțiune nu are un tratament concret, am încercat o mulțime de soluții pentru a o ține sub control.

Am încercat aproape orice ca să scap de dermatita seboreică. De la șampoane, vitamine și creme până la soluții de curățat tenul, nimic nu funcționa cu adevărat decât pe o perioadă scurtă de maxim câteva zile.

Totul până acum vreo două săptămâni când am observat că a dispărut dermatita.

Deși mi-a recomandat un prieten treaba asta, nici aici nu sunt 100% sigur “vindecarea” dermatitei s-ar datora exclusiv eliminării consumului de alcool.

Zic asta pentru că la ultimele analize pe care le-am făcut aveam lipsă de vitamina D, iar drept urmare am luat constant Detrical. Mă gândesc că s-ar putea să aibă legătură, dar nu-s sigur. O să urmăresc în continuare fenomenul.

Tot ce sper acum e să mă țină aceste mici obiceiuri cât mai mult timp și pe viitor să nu-mi mai apară această dermatită.

11 Comments

 1. Jumătate din care perioadă? :)) M-ai pierdut. Am redus și eu considerabil consumul de alcool, iar cu cât stai mai departe de el, parcă cu atât mai mici sunt atracțiile. Mai consum ocazional, în weekenduri și pe la evenimente, deși mi-aș dori să îl elimin și atunci. Păcat că îmi place așa mult. :))

   • Am înțeles acum. Mă uitam în calendar să văd dacă a trecut jumătate din an. Eu nu am dermatită, dar în schimb mi se îngrașă părul în prostie, așa că mâncărimi și mătreață…. tare enervante. Ăsta-i motivul pe care mă port adesea la aproape chelie.

  • N-am zis c-ar fi de la bere.

   Probabil știi că încă nu s-a depistat ce cauzează apariția dermatitei și nici vreun tratament pe termen lung. Mulți dermatologi o asociază cu stresul, dar nu-i 100% ceva sigur, iar șampoanele/cremele/soluțiile sunt trial & error.

   Pentru mine au funcționat o parte din chestiile încercate, dar numai pe termen scurt, câteva zile.

   De vreo lună de zile mi-a dispărut dermatita din zona bărbiei și a mustății, iar singurele schimbări pe care le-am făcut au fost să iau niște vitamina D și să nu mai beau alcool.

   Logic ar fi ca vitamina D să fie cea care m-a ajutat, dar am mai luat în trecut și nu am văzut vreo diferență. Așa că următorul lucru la care m-am gândit c-ar putea fi de vină e alcoolul. Chiar mi-a sugerat cineva mai demult să iau o pauză de la băut bere/vin/whisky în oraș și să văd dacă se schimbă ceva cu dermatita.

   Sincer, dacă doar de atât era nevoie, aș fi făcut procedat mai demult așa. Eu sper ca asta să fi fost cauza, dar voi supraveghea fenomenul.

 2. Ei bine, dragă, iată-mă aici, în fața ta, cu sfaturi de viață și observații geniale pe care nu le ceri, dar le primești totuși. Bravo pentru hotărârea ta de a nu consuma alcool timp de 365 de zile! Este absolut fabulos să te torturezi și să privezi trupul de plăceri atât de simple. Dar hai să analizăm cele 3 kilograme pe care le-ai pierdut în această perioadă. Nu poți să nu te întrebi dacă e posibil ca berea să fie responsabilă de burtica ta. Haide să fim sinceri, cine a auzit vreodată de oameni care beau bere și rămân cu o siluetă subțire ca o creionului? Deși, desigur, ai putea să atribui scăderea în greutate alimentației tale mai organizate și squash-ului. Că doar știm cu toții că o oră de sport pe săptămână este echivalentul a mersului pe jos până la frigider și înapoi.

  Dar hai să fim realiști, mâncarea semi-preparată și pâinea au jucat cu siguranță un rol minor în scăderea în greutate. În fond, mâncarea sănătoasă și echilibrată nu poate face mare lucru în comparație cu dulciurile și cafeaua cu zahăr pe care nu te-ai putut abține să le consumi. Cine se preocupă de aportul nutrițional corect când are la îndemână prăjituri delicioase și ciocolată?

  Dar hai să trecem peste asta și să discutăm despre dermatita seboreică miraculos dispărută. Câte tratamente minunate și scumpe ai încercat, toate fără succes, până când te-ai hotărât să renunți la alcool. Evident, este complet întâmplător și cu siguranță nu are legătură. Poate fi doar o coincidență că această afecțiune enervantă a dispărut când ai eliminat băutura care îți aducea atâta plăcere.

  Știu că ești tentat să crezi că lipsa de vitamina D și suplimentele pe care le-ai luat ar putea avea ceva de-a face cu asta, dar nu te băga în astfel de idei absurde. E mult mai plauzibil să credem că pur și simplu Dumnezeu alcoolului a decis să îți ofere acest dar minunat al unei fețe fără dermatită.

  Continuă-ți aceste mici obiceiuri și fii sigur că viața ta va fi într-adevăr minunată. Fără alcool, poți să ai o siluetă de invidiat, să scapi de dermatită și să te întrebi mereu dacă toate acestea nu sunt doar coincidențe nesemnificative.

  • Mulțumesc mult pentru comentariu și sfaturi!

   Sunt mai multe lucruri pe care le-am schimbat în perioada respectivă și, într-adevăr, unele lucruri se pot observa mai rapid, altele în timp. Sau cum ai zis, alcoolul poate fi doar o simplă coincidență fericită pentru dispariția dermatitei.

   Voi reveni cu un update în care să prezint situația la zi că mi se pare de interes afecțiunea asta pe care o au din ce în ce mai mulți cunoscuți.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.