Exemple de obiceiuri distructive

obiceiuri distructive

Am in blocul unde locuiesc tot felul de oameni speciali. Probabil o să fac pe blog o serie de articole pe care s-o denumesc ironic #fericireadelabloc. Fiecare dintre ei reprezintă o specie aparte cu obiceiuri, tradiții si convingeri proprii, dar unii dintre ei duc traiul cotidian la un cu totul alt nivel.

Acum nu știu dacă sunt eu cel anormal și lipsit de judecată sau unii dintre oamenii ăștia trăiesc pe o altă planetă, diferită de cea pe care ne ducem noi, pământenii, traiul.

Ca sa aduc un pic de context de la ce a pornit articolul acesta, menționez ca am avut o inundație la subsolul blocului și am fost nevoit să verific pe la mai multe apartamente de unde era scurgerea.

Ca să fie ușor și să găsesc cât mai rapid sursa scurgerii, am început cu verificarea apartamentelor de la etajele superioare. În timp ce mergeam din apartament în apartament pe fiecare etaj am ajuns și la ușa unor vecini mai deosebiți. Să zicem că au acumulat datorii la întreținere de peste 7000 de lei. Nu judec și nu mă interesează motivele din cauza cărora au ajuns cu o asemenea sumă restantă, dar asta pune in pericol confortul celorlalți locatari din bloc. Nu se pot face reparații la lifturi, nu se pot schimba conductele vechi, nu se pot plăti facturi etc.

Să presupunem că nu contează aspectul acesta. Se descurcă administratorul cu banii într-un fel sau altul. Nu-i problema noastră, nu?. Doar că apartamentul în care trăiau acești tineri, până-n 35 de ani, era un dezastru. Hainele erau aruncate peste tot, ideea de confort era o noțiune abstractă, curățenia lipsea cu desăvârșire, iar de vreo renovare nici nu se poate discuta.

Las de o parte și aspectul neîngrijit al apartamentului care e în contrast total cu stilul de viață pe care-l are tipul. După ce-am terminat cu verificarea țevilor de apă, am văzut cum un curier pe bicicletă i-a adus tipului un pachet cu cafeaua de la Starbucks. Înțeleg, nu ai bani de întreținere și de un trai mai bun în propria-ți locuință, dar măcar să trăiești pe picior mare cu cafea scumpă adusă din oraș la prima oră a dimineții, nu? Că cea făcută la ibric e pentru săraci și nu se cade să te cobori la un așa nivel.

La final, vecinul care mi-a deschis ușa să verific țeava de apă mi-a amintit în treacăt și că soția gravidă, cu accent pe gravidă, era prin bucătărie cu treabă. Nu am dat importanță prea mare întrucât eram preocupat de inundația mea, dar când am ieșit din apartamentul lor mi-am aruncat fugitiv privirea și înspre bucătărie unde am remarcat-o pe minunata doamnă cum trăgea cu poftă dintr-o țigară. Ce să zic, fiecare cu alegerile sale.

Analizând puțin toate aceste aspecte mi-am dat seama că obiceiurile distructive pe care le ai (datorii, mizerie, fumat in timpul sarcinii, comandat diverse chestii de care te poți lipsi, lăsat bacșiș) nu au cum să ducă la nimic bun și într-un final ajungi să trăiești de pe o zi pe alta. E vorba de alegeri și priorități, iar în cazul de față sunt 2 oameni care se tolerează unul pe celălalt adâncindu-se tot mai mult pe zi ce trece și ducându-se într-o direcție nasolă.

Acum fiecare dintre noi are mai multe sau mai puține defecte ori vicii. Depinde cum alegem să le gestionăm. Dacă doar fumezi și bei o cafea pe care ți-o faci singur acasă să zicem că poate nu-i atât de grav când deja ai un venit stabil și ai o locuință cu condiții decente de trai.

Însă când se adună datoriile pe fiecare lună, soția pune în pericol dezvoltarea copilului vostru încă din timpul sarcinii, tu te trezești și-ți comanzi cafeaua după care mai lași și bacșiș curierului, aceste obiceiuri n-au cum să fie deloc sănătoase.

Sper că-și vor da cândva seama de modul în care trăiesc și se vor redresa.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.