Fie că e din cauza scăderii profitului, fie că piața o cere ori că le este impus de către legislația fiecărei țări în parte, toate companiile tind să fie eco-friendly. Poziționarea asta la nivel global a început să aibă un trend ascendent încă de acum câțiva ani când Tesla anunța că va produce mașini electrice într-un moment în care General Motors spunea că nu există o piață pentru așa ceva.
Astăzi vedem cu toții că majoritatea țărilor europene au o viziune comună, cea a energiei verzi nepoluantă și care se obține cu ajutorul resurselor regenerabile ale Terrei. Din ce în ce mai des vedem știri unde Germania se laudă că mai mult de 85% din energia țării a fost asigurată din surse regenerabile, vedem că Volvo va renunța din 2019 să producă mașini ce folosesc combustibili fosili ori că Franța va renunța la mașinile clasice din 2040.
Într-un moment în care Președintele SUA se opune vehement ideii de încălzire globală, celelalte state ale lumii se luptă să combată acest fenomen ce ne afectează pe fiecare dintre noi fie că sesizăm diferența de temperatură de la an la an ori ba.
Am văzut acum ceva vreme un reportaj despre cum orașul brazilian Sao Paulo a ales să recicleze cât mai multe materiale și cum încearcă să-și schimbe atitudinea față de mediu pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor săi. Un alt exemplu vine de la San Francisco, oraș care și-a propus să nu mai aibă deloc deșeuri până în 2020.
Tendința oamenilor nu se vede doar la marile companii producătoare de mașini, ci și la casele care sunt construite să utilizeze energie cât mai multă electrică provenită din surse regenerabile cum sunt panourile foto-voltaice, eoliene, hidrocentrale etc. Pe lângă acestea, am observat că și oamenii încearcă să aibă mai multă grijă de mediul înconjurător și totodată de planeta pe care locuiesc. Unii aleg să se comporte civilizat și să nu arunce deșeurile pe jos, iar alții au făcut încă un pas în față și deja colectează deșeurile selectiv pentru protejarea mediului.
În timp ce multe orașe și companii din întreaga lume se zbat și luptă împotriva poluării, Bucureștiul rămâne una dintre cele mai poluate și mai aglomerate orașe de pe mapamond. Nu-mi place să mă uit în curtea altora și nici nu-mi pasă de capra vecinului, dar nu pot să nu mă întreb oare la alții cum de se poate și cum reușesc să se schimbe? În articolul de mai jos se poate vedea cum arată la noi o groapă de gunoi de la marginea Bucureștiului.
Pe când la noi cam asta e realitatea ce se vede zi de zi. În ciuda tuturor lucrurilor frumoase care se petrec aici și a oamenilor care încearcă să răzbată și să reușească în viață, locul în care locuiesc lasă de dorit, iar speranța de viață e cu vreo 6 ani mai mică decât media Uniunii Europene. Cu siguranță sunt mai multe cauze, însă poluarea e una dintre ele, iar asta înseamnă că nu suntem eco-friendly.
Trăim în niște vremuri cu mult mai favorabile decât cele în care au trăit strămoșii noștri, iar absolut orice e posibil datorită tehnologiei. A fi eco-friendly e doar un mic ideal. Să spunem că ăsta nu-i tocmai un obiectiv prioritar pentru România, că sunt altele mai importante ce trebuie rezolvate mai repede, dar poate ar fi momentul să ne gândim și la ăsta pentru a putea planifica din timp acțiunile ce trebuie luate. Și dacă fiecare dintre noi încearcă, probabil la un moment dat și aleșii noștri vor deschide ochii și vor lua atitudine dând legi în favoarea cetățenilor.