Guedelon – documentar de văzut într-o zi liberă

Numele Guedelon nu spune prea multe și nici n-ar avea de ce pentru că nu se află în proximitatea noastră ca să ne intereseze prea mult, deși e ceva extraordinar ceea ce se întâmplă.

Început acum 25 de ani, proiectul de la Guedelon (Burgundia – Franța) a adunat laolaltă oameni de știință, arheologi și meșteșugari cu misiunea de a construi un castel medieval de secol XIII în secolul XXI cu tehnica și meșteșugurile din acele vremuri, practic un pic mai în slow motion decât se construiește astăzi.

Timp de o oră și jumătate m-am uitat fascinat cum o mulțime de oameni s-au mobilizat și au sculptat fiecare piatră a castelului, cum au construit zidurile, cum și-au creat unelte din minereu de fier, cum au tăiat și sculptat lemnul pentru acoperiș și multe multe alte lucruri. Totul manual, fără utilaje și tehnică moderne.

Documentarul explorează lumea fascinantă a meșteșugurilor din trecut și oferă privitorilor o imagine de ansamblu asupra modului de lucru, a uneltelor și a duratei necesare pentru a construi un castel fortificat.

Mă uitam și nu îmi venea să cred câtă răbdare trebuie să aibă oamenii aceia ca să facă totul manual și cât timp se pierdea pentru niște acțiuni atât de simple cum ar fi montarea unei ferestre.

Eu am văzut documentarul de pe site-ul arte.tv, dar recomand orice clip de pe youtube ce are legătură cu proiectul acesta.

P.S.: Articolul ăsta putea prea bine să fie doar o postare pe Facebook, dar prefer să țin conținutul la mine pe blog.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.