Civilizarea se face cu forța

Da, din punctul meu civilizarea oamenilor se face cu forța pentru că există prea mulți proști pe lumea asta care pur și simplu nu înțeleg o chestiune de bun simț doar din niște explicații banale. Asta pentru că limbajul lor e cel al violențelor, al injuriilor și al zeflemelei. Ori astea le vedem zi de zi pe stradă, în autobuz, în metrou, la TV, pe internet și în orice persoană cu care interacționăm zi de zi.

Dacă încerci să îi explici cuiva cu frumosul de ce e bine să meargă pe partea dreaptă când circulă pe peronul de la metrou, nu înțelege, ci e nevoie de câțiva polițiști care să stea pe pe mijlocul oamenilor și să-i împartă în două culoare cu sensuri diferite. La fel se întâmplă și în trafic când șoferii nu respectă legile de circulație. D-aia se produc accidente. Să mai vorbesc de hoție? Păi dacă le-ar tăia mâinile pentru furt, n-ar mai fura nimeni, dar acum câțiva ani la închisoare pălesc rapid în fața milioanelor de euro.

Uneori chiar îmi doresc să văd cum sunt luați la bătaie toți care încalcă legea că altfel nu se poate. Dacă ai aruncat un gunoi pe jos să primești trei lovituri de bici pe spinare sau dacă te-ai urcat băut la volan să faci închisoare un an, să plătești până te ustură, iar pe fiecare lună să-ți iei vreo cinci lovituri de bici pe spinare ca să-ți amintești că ai condus beat. Să vezi atunci ce mielușei devin toți românii și nu mai calcă strâmb nici să-i picuri cu ceară.

Poate-s prea radical în gândire și nu-i bine nici așa. Se prea poate să fie așa, dar în secolul XXI parcă aș avea pretenții de la omenire că doar nu mai suntem în Evul Mediu și fără carte, cu toate că încă există un grad mare de analfabetism. În ziua de azi oamenii au ajuns deja în spațiu, au căpătat cunoștințe uluitoare în legătură cu tot ce ne înconjoară, tehnica probabil e cu mult în urma teoriilor și nu se poate experimenta tot ce și-ar dori cercetătorii, dar în tot acest timp bunul simț și civilizația la nivel global încă mai are multe de învățat.

Când eram mic mi-o luam destul de des pe coajă. Ba de la părinți, ba de la bunici sau chiar de la prieteni. Iar asta pentru că eram neastâmpărat și făceam tot felul de năzbâtii. Cu toate că nu-s de acord cu zicala că bătaia-i ruptă din rai, trebuie să mărturisesc că acum sunt le sunt recunoscător pentru corecțiile de atunci. Spun corecții pentru că fix așa le percep și fix de asta e nevoie în orice încălcare a legii, să te usture buzunarul, spatele sau chiar mai mult. Depinde de gravitatea faptei.

Credeți că dacii au vrut să fie bătuți de romani? Romanii au vrut bogățiile Daciei și i-au bătut de i-a luat naiba pe daci, dar totodată au venit și le-au făcut drumuri, apeducte, fântâni, le-au construit orașe, în câteva cuvinte i-au civilizat pe băștinașii daci. Sau orice alt popor cucerit, la început a mâncat bătaie pentru ca mai apoi să se dezvolte. Istoria stă drept mărturie că se poate. Există și excepții, bineînțeles, nu le contest, dar trebuie să luăm ce e mai bun din trecut și să învățăm.

Nu vreau să stârnesc o discuție care să ducă cititorul cu gândul la totalitarism, comunism sau orice alt sistem de guvernare în care era asuprit cetățeanul. Îmi doresc să avem aceleași drepturi ca în momentul actual și să nu ne fie îngrădite libertățile, doar că pedepsele pentru tot felul de fapte abuzive să fie mult mai drastice și mai apăsătoare pentru că numai așa vom da înainte ca nație.

Pentru că civilizarea oamenilor se face cu forța.

One comment

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.