Cum evităm aglomerația din trafic

Aglomeratie DN1 Valea Prahovei

Acum că a trecut și weekend-ul prelungit de 1 Decembrie putem vorbi despre problema aglomerației din trafic cu care ne confruntăm de fiecare dată când plecăm din București. Deși această situație nu se aplică numai celor din capitală, mă voi referi strict la cazul bucureștenilor.

Se întâmplă ca în timpul anului să fie câteva zile libere ce se pot lega ușor de weekend pentru a avea un concediu prelungit, iar atunci orașul se golește rapid de mașini pentru că toți oamenii vor să meargă departe de betoane. Cele mai apropiate destinații, la doar câteva ore de condus, sunt localitățile de pe Valea Prahovei: Bușteni, Azuga, Predeal etc. și am văzut mereu la știri cum se formează cozi interminabile de mașini.

Pot spune că am descoperit pe timpul meu că pot să evit statul în trafic prin niște lucruri simple. În primul rând dacă am opțiunea să nu merg pe Valea Prahovei prefer altă destinație, sunt o mulțime de alternative precum Valea Doftanei, Veliko Târnavo sau un pic mai departe Rânca, Voineasa etc. Opțiuni sunt, trebuie doar căutate.

A doua chestiune pe care o fac e să plec dimineața devreme, în jur de 5:30 – 06:00 pentru ieși lejer din București. La ora aceasta sunt puține mașini pe străzi și în maxim 30 de minute pot ieși pe autostradă sau centură fără nicio bătaie de cap din orice punct al orașului.

Al treilea și ultimul truc de care mă folosesc uneori e să-mi planific deplasarea astfel încât să fiu un pic în sens invers curentului major de trafic, adică să plec cu o zi înainte și să mă întorc tot așa. Practic dacă weekend-ul prelungit a fost începând cu 30 noiembrie, eu am plecat din oraș pe 29 noiembrie dimineața, nu seara, și m-am întors sâmbătă, 2 decembrie, nu duminica.

Am auzit povești că s-au făcut chiar 7-8-9 ore pe un drum care în mod normal durează 3-4 ore și mi se pare că statul în trafic e o pierdere de timp din viața noastră, timp pe care prefere să îl petrec în alt mod chiar dacă nu fac ceva extraordinar.

Toate trucurile pe care le-am spus mai sus sunt chestii minore care pot ajuta la evitarea aglomerației și implicit a statului pe drum cu orele. Pentru mine nu e un efort grozav să mă trezesc mai de dimineață, să plec cu o zi înainte ori să merg în altă parte decât în destinațiile clasice, însă depinde de fiecare în parte.

Acum urmează perioada cu Crăciunul și Revelionul, deci aviz amatorilor și drumuri libere!

PS: Dacă aveți și alte recomandări le aștept în comentarii.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.