Îmi place muzica clasică. Întodeauna mi-a făcut plăcere să ascult melodii compuse acum zeci de ani, ba chiar sute de ani care încă reușesc să gâdile auzul. Nu ascult foarte des sau cât ar trebui, dar de fiecare dată când aud vreo melodie clasică parcă se naște ceva în mine, ceva care începe să prindă viață precum o flacără. E o flacără care mă relaxează și care merită privită și studiată timp îndelungat pentru a-i afla tainele.
Lumea întreagă ni i-a dat pe Mozart, Chopin, Verdi, Strauss, Schubert, Vivaldi, Bach, Debussy etc, oameni ce au ridicat nivelul a ceea ce înseamnă muzica clasică și care au contribuit la dezvoltarea acesteia. Pe lângă toți aceștia România a dat naștere lui Ciprian Porumbescu și George Enescu, doi dintre românii care s-au făcut remarcați pe plan internațional prin muzica pe care au creat-o.
De fiecare dată când cineva amintește în vreo discuție de muzica clasică, gândul imediat îmi fuge la George Enescu pentru că el este cea mai reprezentativă personalitate din acest domeniu de la noi din țară. Pe lângă faptul că a crescut pe lângă Palatul Peleș de la Sinaia, unde susținea regulat concerte pentru Regina Elisabeta, compozitorul a fost decorat și cu numeroase medalii atât în țară, cât și în străinătate.
Prin intermediul acestui articol doresc să fac cunoscut faptul că în perioada 6 – 27 Septembrie se va desfășura pentru prima dată, separat de festival, cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internațional George Enescu, concurs ce încearcă să pună în valoare talentul muzical al tinerilor din ziua de astăzi și să aducă în lumina reflectoarelor performanțele acestora. Ca și premiu, Academia de Muzică din Viena oferă laureaților acestei ediții a Concursului posibilitatea participării în cadrul unui master-class cu mari muzicieni ai lumii, la Viena, ceea ce din punctul meu de vedere e o oportunitate extraordinară pentru câștigători.
Ce m-a surprins pe mine în mod deosebit e faptul că pentru ediția din această toamna a Concursul Enescu s-au înscris pentru a intra în competiție 240 de tineri artiști din 36 de țări de pe 5 continente, ceea ce nu face ca lupta pentru premiile de peste 100.000 euro să fie tocmai una lejeră, luptă ce se va avea 4 secțiuni (Vioară, Violoncel, Pian și Compoziție) și care se va disputa pe două fronturi: Ateneul Român și Universitatea Națioanlă de Muzică București.
Consider că e destul de greu să te faci remarcat într-un domeniu de care ești pasionat dacă nu ai susținere și nu ai oportunități de creștere, iar acest concurs fix despre asta e vorba, despre a arăta lumii întregi că poți să faci performanță și că îți dorești să faci carieră în acest domeniu atât de exclusivist în care performează doar cei care au talent și care muncesc din greu pentru a reuși.