Și cerșetorii au serviciu – noi îi plătim

În fiecare dimineață când mergeam la serviciu, într-o oarecare intersecție din București, în jur de ora 7, vedeam o femeie care se tot plimba printre  mașini cu mâna întinsă. La început am ignorat-o că am zis că s-a trezit cu noaptea-n cap și a ieștit să cerșească de disperare.

La vreo două săptămâni am încercat să îi fac o poză din mașină, dar m-a văzut cu telefonul îndreptat spre ea și s-a ferit. Probabil din cauza rușinii că cerșea. A mai durat o perioadă și am văzut că obiceiul ăsta al ei, așa matinal, nu prea avea cum să dispară și că, pentru ea, cerșetoria dis-de-dimineață reprezintă un job în toată puterea cuvântului.

La fel cum oamenii normali se duc la muncă zi de zi pentru a-și câștiga pâinea, așa și femeia asta: se trezește de dimineață, se duce în intersecția pe care doar ea o administrează și începe să meargă printre mașini cu mâna întinsă. Nu știu cât stă acolo la cerșit, dar ideea e că e acolo în fiecare zi. De asemenea, nu știu dacă banii pe care îi primește de la șoferi, dacă ce câștigă oprește ea sau dă mai departe la vreun manager, dar m-a uimit devotamentul ei din fiecare dimineață. Probabil se câștigă bine.

Am mai observat și în alte părți ale Bucureștiului alți cerșetori, aceiași, în aceleași locuri. Stau bine acolo unde sunt, iar noi îi plătim chiar dacă vedem că sunt buni de muncă. Îi plătim pentru că apelează la mila noastră și știu că pentru mulți dintre noi 50 de bani sau un leu nu reprezintă o avere, dar dacă trec mii de oameni pe lângă ei în fiecare zi și poate doar 100 lasă un leu, atunci câștigul lor e de 100 lei/zi, asta însemnând 3000 lei/lună. Un salariu foarte bun în condițiile în care minimul pe economie e de doar câteva sute de lei.

Și banii ăștia sunt făcuți doar cu mâna întinsă fără ca astfel de oameni să plătească taxe sau să aducă vreun folos comunității care îi hrănește și îi ține în viață. Sunt bani nemunciți, bani pe care un măturător de stradă nu îi ia, dar pentru care poate ar munci de 2-3 ori mai mult.

Sper ca de acum încolo, când veți vedea un cerșetor să vă gândiți de două ori înainte să îi oferiți bani din milă. Sper să vă gândiți că un profesor debutant care încearcă să ne educe copiii are doar câteva sute de lei salariu sau că un bugetar abia reușește să își întrețină familia cu ce primește de la stat.

Lor nu le dă nimeni de pomană! Ei muncesc ca să trăiască!

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.