Am mai scris în trecut despre “Culele de la Măldărești“, dar simt că nu îndeajuns de mult și nu destul de detaliat, fapt ce mă obligă să povestesc din nou, cu mai multe imagini, despre acest loc plin de liniște care te încarcă cu bună-dispoziție de fiecare dată când ajungi să pășești pe pământul acela.
În ciuda faptului că eu am copilărit la nici 30 de kilometri de Măldărești, nu am ajuns niciodată, până anul trecut, să vizitez acest loc ce mi-a devenit atât de drag încă de la primii pași parcurși acolo. Acum, după ce am ieșit de pe băncile școlii, cred că privesc cu alți ochi excursiile organizate de către profesori în diverse locuri ale țării. Consider că mie, ca elev, mi-ar fi fost mai util să cunosc zonele geografice și istorice din interiorul județului meu pentru că în felul acesta aș fi putut să cunosc locurile de unde mă trag și încotro trebuie să mă îndrept.
Acestea fiind zise, o culă este de fapt o casă boierească fortificată ce servea la apărarea împotriva vrășmașilor. Culele aveau formă dreptunghiulară și se întâlneau preponderent în zona Olteniei care era expusă invadatorilor turci. Cele două cule aflate la Măldărești, cărora li se alătură fosta reședință de vară a fostului prim-ministru I.G. Duca formează astăzi Complexul Muzeal Măldărești care este deschis 6 zile pe săptămână, intrarea fiind de numai 4 lei, sumă ce ar trebui să ne facă să iubim mai mult istoria și valorile naționale.
Cula Măldărescu a fost finalizată în anul 1812, dar la etaj este marcat anul 1827 ceea ce l-ar putea duce în eroare pe vizitatorul obișnuit. Acesta din urmă este de fapt anul finalizării stucăturilor.
Construcția Culei Greceanu a fost începută de către Nan Paharnicul în secolul al XVI-lea, aceasta servind inițial ca și turn de apărare. Restul construcției a fost finalizat de către nepotul său, Tudor Maldăr, în secolul al XVII-lea.
Pe lângă cele două cule din Măldărești, mai există și o a treia construcție ridicată de omul politic I.G. Duca pentru a-i servi drept reședință de vară. Îndrăgostit de pitorescul locului pe vremea când acesta fusese numit judecător la Horezu, viitorul prim-ministru avea să cumpere cele două cule pe care le-a renovat și să-și construiască această casă de vacanță în care domnește un aer aparte ce ține de bunul gust al liberalului I.G. Duca.
Deși par simple, la prima vedere, culele sunt încărcate de simbolistică. În cele două vizite la Complezul Muzeal Măldărești, am observat numeroase simboluri prezente în cele 3 construcții, simboluri ce mă duc, oarecum, cu gândul la francmasonerie. Acestea îmi amintesc de francmasonerie, poate și din cauza faptului că I.G. Duca era francmason de ordin foarte înalnt și pentru că nu știu cărui alt fapt să i le atribui. Un alt exemplu ce tronează la vedere și pe care mulți oameni îl ignoră este piatra de moară aflată la intrarea Culei Măldărescu ceea ce înseamnă prosperitate și bogăție pentru familia ce locuia acolo, în cazul în care piatra nu era crăpată, și în sens contrar reprezenta declinul.
La fel ca și Palatul Mogoșoaia, pentru mine Culele de la Măldărești reprezintă de fiecare dată când ajung acolo un loc în care mă pierd și mă liniștesc, un loc unde mă regăsesc și unde pot să meditez ore în șir fără a fi tulburat de agitația de la oraș ori de freamătul muncilor de la sat.
Ca o informație utilă pentru turiști, culele se pot vizita pe timpul verii (aprilie – octombrie) zilnic între 10:00 – 18:00 și iarna (noiembrie – martie) zilnic între 9:00 – 17:00, cu mențiunea că în ziua de luni este închis, la fel ca la majoritatea muzeelor. De asemenea, dacă ajungeți la Măldărești solicitați informații și îndrumări din partea celor care se ocupă de îngrijirea locului pentru că sunt oameni foarte deschiși și foarte pasionați de ceea ce fac.