Motivația și disciplina sunt greu de atins

motivatia si disciplina

Mă trezesc în ultima vreme că îmi doresc să fac cât mai multe lucruri și să mă dezvolt pe cât mai multe laturi, însă îmi dau seama că am nevoie de două lucruri care îmi lipsesc: motivația și disciplina.

  1. Motivația, pentru mine, reprezintă acel ceva căruia în engleză i se spune purpose – scop. De ce sau pentru ce vreau să realizez acel ceva. Adică ar trebui să văd că la final voi realiza ceva concret, palpabil; că fac ceva care se concretizează în ceva.
  2. Disciplina și consecvența, adică puterea de a duce lucrurile la bun sfârșit. Amintesc de acestea căci am început să mă cunosc un pic mai bine în ultima vreme și am observat că am reușit de nenumărate ori să încep ceva, dar nu am reușit să sfârșesc acel ceva.

Mi se pare că motivația și disciplina sunt afectate direct proporțional de timpul pe care îl petrecem pe social media. Spun asta și îndrăznesc să generalizez după ce mi-am observat propriul comportament și mi-am dat seama că rețelele sociale sunt asemenea unui drog care dă dependență din ce în ce mai mare. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să citesc ceva și să mă surprind ținând mâna pe telefonul mobil ca să verific dacă am mai primit vreo notificare.

În fiecare luni dimineața telefonul îmi arată niște statistici despre cât de mult am ținut aprins ecranul în săptămâna trecută, iar rezultatele nu-s tocmai îmbucurătoare. În ultima lună media e de 2,7 ore/zi pentru ecranul pornit, timp în care am primit in jur de 80 de notificări zilnic și am adunat cam 6,5 ore/săptămână numai de social media din totalul de 20 și ceva.

Privind statisticile astea pare destul de greu, aproape imposibil, să mă rup definitiv de Facebook, Instagram, LinkedIn, Whatsapp, Twitter, Pinterest, TikTok etc. când toți prietenii și cunoscuții se află acolo. Și în cazul ăsta, tot despre motivație și disciplină e vorba, de ceea ce îmi doresc cu adevărat.

Probabil toată treaba cu rețelele sociale se leagă de delayed gratification după cum a fost demonstrat în experimentul cu bezeaua de mai jos (Stanford marshmallow experiment). Mi se pare că social media mizează fix pe satisfacția recompensei imediate (instante) și astfel ne ține captivi un timp mai îndelungat.  

Odată cu telefonul și avalanșa de informații atât de ușor de obținut a apărut și FOMO (Fear Of Mising Out). Fie că-i vreo știre la TV ori ultima poză postată de X pe Instagram, nu vrem sau nu ne dorim să scăpăm din vedere ce se întâmplă în jurul nostru.

O altă problemă pe care am mai observat-o în ziua de azi e reprezentată de junk information – suntem bombardați din toate părțile de tot felul de informații de care pur și simplu nu avem nevoie și pe care le procesăm și le asimilăm involuntar. Astfel creierul nostru e într-o constantă luptă cu filtrarea acestora distrăgându-ne atenția de la ceea ce contează cu adevărat. 

În majoritatea poveștilor de succes pe care le-am auzit/citit pare că oamenii nu au făcut performanță fără o multitudine de eforturi, zeci de ore de muncă și perseverență în spate. Nu s-au îmbogățit peste noapte și nu au devenit celebri fără a fi motivați și disciplinați. Sau cel puțin așa mi se pare, că au reușit să se focuseze enorm pe obiectivele lor spunând nu tentațiilor ce veneau din multe direcții.

Îmi amintesc acum un discurs d-ale lui Octavian Bellu ținut in urmă cu 10 ani într-un amfiteatru de la UMF și încă nu pot să uit cum m-a făcut omul acela să mă simt. Atâta putere de convingere avea în glas încât la final toată lumea s-a ridicat și l-a aplaudat din toată inima, iar eu, în drum spre casă visam cu ochii deschiși și credeam că pot muta munții din loc. 

Despre astfel de motivație vorbesc aici, dar pe termen lung, nu să țină o săptămână și apoi totul să revină la starea inițială; și nici despre speakeri motivaționali care încearcă să-ți vândă secretul succesului ori despre citate sau cărți motivaționale scrise doar pentru bani. 

Cum faci să-ți păstrezi motivația și disciplina încât să nu deviezi de la drumul pe care l-ai ales?

Cum reușești să-ți creezi un obicei din ceva ce-ți face plăcere fără a fi distras?

Imagine de Free-Photos de la Pixabay

 

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Stefan Rusie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading