Observații personale legate de alcool

jopen

Observ cu o anumită surprindere în jurul meu că oamenii au o anumită reticență și mă privesc ciudat când le spun că am ales să nu mai consum alcool.

Să ne înțelegem de la început. Nu e vorba de renunțat pentru totdeauna, ci mai degrabă reprezintă un exercițiu pe care îl fac pentru mine pe o perioadă limitată de timp și până acum pare să îmi priască. Dacă se transformă într-un obicei cu atât mai bine.

Doar că refuzul de a bea orice conține grade stârnește glume și ridică dileme în rândul apropiaților. Faptul că am ales în mod conștient și voit treaba asta pare să fie un semn de întrebare și o sursă de glume pentru anumite persoane din anturajul meu.

Probabil dacă aș fi suferit de vreo boală ar fi fost o explicație mult mai plauzibilă și chiar mai ușor de acceptat. E chiar păcat să nu mai beau o halbă de bere, un vin sau un whisky, nu? Dacă nu mai beau, nu mai putem fi prieteni, nu? Că nu mai avem chestia asta în comun.

În naivitatea mea mă așteptam ca decizia asta să fie acceptată, respectată și privită ca ceva benefic pentru mine.

Ba chiar mă gândeam că oamenilor din jurul meu le va părea bine și mă vor bate călduros pe umăr în timp ce îmi spun că e o decizie bună. În schimb, e total pe dos, mirarea celorlalți fiind prima reacție urmată îndeaproape de clasicele întrebări despre motivele pentru care am luat decizia asta.

Nu vreau să generalizez pentru că există, într-adevăr, și persoane care au privit cu ochi buni decizia asta. Deși li s-a părut ciudat că am luat hotărârea asta dintr-o dată, mi-au respectat alegerea și am continuat să ne întâlnim chiar dacă am băut limonadă sau bere fără alcool.

Nu că aș fi vreun alcoolic sau că aș intra în sevraj dacă n-aș bea o bere zilnic, dar consider că am ingerat suficientă băutură până acum. Amețit de aburii alcoolului am făcut o mulțime de lucruri amuzante, dar și o grămadă de tâmpenii pe care le-am regretat a doua zi.

La momentul actual consider că mi-e mai bine fără din toate punctele de vedere. Nu cred că răspunsul e abstinența totală, ci moderația. Cumva, cred că mi s-au schimbat unele priorități și a fi un social drinker nu se mai numără printre acestea.

Problema pe care o are societatea românească este că a normalizat consumul de alcool atât de mult până când alegerea de a nu bea a devenit o bazaconie. Dacă cineva nu se conformează acestei norme e privit ca un paria de către ceilalți, un outsider care nu vrea să se integreze. Oamenii doresc să își impună punctul de vedere și a fi altfel decât ei e greu de tolerat sau acceptat.

Doar pentru că am ales o abordare diferită pentru propria-mi persoană și că refuz în mod conștient să beau nu însemnă că nu ne putem întâlni în alte circumstanțe.

Discutam cu un prieten care mi-a spus că și el s-a hotărât să nu mai bea. Motivația sa ține de productivitate în sensul în care randamentul pe care îl dai când ai mintea limpede e la ani lumină față de atunci când ai băut puțin. Dincolo de asta pentru el mai există și dorința de a petrece timp de calitate alături de familie.

Pentru mine lipsa alcoolului a venit cu multiple avantaje.

Spuneam mai demult că am început să acord mai multă atenție sănătății personale, iar eliminarea alcoolului e unul dintre pașii pe care doresc să îi fac în direcția asta pe latura fizică. Nu pot decât să mă bucur că nu mai sunt mahmur după o seară de ieșit în oraș și nu mai am nevoie să mă refac în timp ce încerc să îmi fac treaba la job.

Al doilea avantaj ține de sănătatea mentală. E un fapt dovedit că alcoolul distruge neuronii, și chiar dacă merg la vreo petrecere, a doua zi pot să mă concentrez fără greutate pe ce îmi doresc să fac fără a avea nevoie de o zi de recuperare.

Aspectul financiar a contat și el suficient. Am ales ca banii pe care-i dădeam pe orice tip de băutură să ii direcționez într-o altă parte ce îmi livrează o cantitate mult mai mare de dopamină pe termen lung.

Nu voi spune că mă voi îmbogăți prin renunțarea la alcool. Nu ăsta e scopul și sunt conștient că dacă nu dau banii pe băutură, sigur îi cheltuiesc pe altceva.

Având în vedere că în localurile din oraș nu mai găsești o bere ce costă sub 15 lei, consider că miile de lei cheltuite pe acel altceva reprezintă o alternativă numai bună de luat în considerare, cel puțin pentru mine.

Când m-am hotărât să fac acest experiment m-am gândit doar la avantajele de mai sus și nu mi-a trecut prin minte nici măcar o clipă că aș putea slăbi fără să depun vreun pic de efort sau că aș putea scăpa de dermatita seboreică. Aceste două consecințe au venit ca un bonus.

Singura chestie negativă pe care am observat-o după două luni de zero alcool e că am început să mănânc mult mai multe dulciuri.

Reacția asta pare una normală din moment ce organismul era obișnuit să-și ia zahărul din bere, vin sau whisky, iar acum caută să suplinească această lipsă prin inducerea sentimentului de “poftă de ceva dulce”. Voi acorda mai multă atenție acestui aspect și voi urmări de câte ori am tendința să merg spre dulăpiorul cu dulciuri.

Deși starea de sănătate este în general una destul de bună, momentan nu am un set nou de analize cu care să le compar pe cele din toamna lui 2022. Sper numai ca data viitoare când merg la medic să nu mai aud că ficatul e un pic gras.

Las mai jos, pentru când aveți timp, un podcast super interesant despre ce înseamnă consumul de alcool și fiecare poate să decidă pentru sine ce vrea să facă.

5 Comments

  1. Te înțeleg perfect. Înainte făceam și eu multe excese. Doar ocazional, însă se întâmplau. Mai precis, la petreceri, în weekenduri. Eram ăla care ajungea printre primii la party și plecam mai mereu ultimul. Iar asta pentru că duceam. Prin urmare, oamenii aveau deja o imagine despre mine. În ultimul timp, când am mers prin acele locuri unde chefuiam nu demult, oamenii mă privesc altfel parcă și insistă destul de mult să îi ajut la consumul de alcool. :)) Au parte de un refuz, înțeles cu greu, dar nici eu nu mă las ușor influențat. Nu o să uit niciodată un „bine ai revenit printre noi” auzit de la barman. :))

  2. Din păcate așa. Chiar dacă faci o pauză de două, trei luni prieteni se uită ciudat la tine.
    Dar nu trebuie băgată lumea în seamă și faci cea ce ști că este mai bine pentru tine.

      • Evident că în localuri băuturile sunt mai scumpe uneori chiar la prețuri triple față de magazine.
        Eu obișnuiesc să beau o bere acasă seara, însă prefer vinurile naturale 100%.

        Alcoolul consumat responsabil nu îți pune sănătatea în pericol.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Stefan Rusie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading