Cum am făcut un apartament smart home

Perioada în care trăim ne împinge din ce în ce mai mult către adoptarea unor tehnologii noi și implicit a unor obiceiuri noi vis-a-vis de cum ne folosim de aceste tehnologii.

Ideea de smart home nu e ceva nou sau revoluționar la momentul actual. Probabil dacă vorbeam de așa ceva acum 20 de ani ar fi fost de-a dreptul fascinant. Însă doar în anii recenți s-a ajuns la o maturitate a tehnologiei care să ne permită să avem dispozitive inteligente controlate de la distanță.

Nu doar dispozitivele pe care le avem în casă au evoluat, ci au crescut și vitezele de transmitere a datelor pe fir și implicit cele ale rețelelor mobile atât de mult încât ne-au facilitat controlul în timp real. De fapt asta e ceea ce aveam nevoie.

Dacă am fi încercat să implementăm un sistem de tip smart home acum două decenii cu siguranță am fi eșuat din cauză că ne loveam de o mulțime de bariere. În 2003 încă nu aveam niciun smartphone, Internetul mergea destul de lent și companiile încă nu lansaseră pe piață dispozitive de tip smart, deci conceptul IoT (Internet of Things) lipsea cu desăvârșire din limbajul uzual.

Ce e până la urmă smarthome-ul? Pentru mine o casă inteligentă înseamnă că pot comunica în limbaj natural cu dispozitivele pe care le dețin sau că intervenția manuală pentru controlul acestora e minimă.

În momentul de față dețin mai multe dispozitive care pot fi controlate de la distanță. În apartamentul în care locuiesc am becuri și prize smart, senzori de mișcare, aer condiționat, robineți termostatați, un Synology NAS, o tabletă, aspirator robot, cameră video, purificator de aer, HomePod mini, Google Nest mini, Google Chromecast, TV etc. După cum se poate vedea, nu sunt toate de la același brand.

Toate dispozitivele sunt conectate între ele cu ajutorul rețelei interne sau a Internetului, fie Wireless, fie pe fir, iar în mod normal fiecare dintre acestea are nevoie de propria aplicație mobilă pentru a fi setate, controlate și programate. Acest lucru nu pare deloc eficient și nici nu ajută la noțiunea de smart dacă e nevoie de 10 aplicații ca să controlezi fiecare dispozitiv în parte.

Pe ideea de one application to rule them all, am ales ca în centrul ideii de smart home pe care am implementat-o să fie o singură aplicație care să poată controla absolut toate dispozitivele.

Centrul de comandă, ca să-i zic așa, se numește Home Assistant și e instalat pe acel Synology NAS ce îndeplinește și funcția de mini-server local. De fapt ar putea fi utilizat pe post de server chiar și un laptop mai vechi care zace uitat prin vreo debara sau un Raspberry Pi.

Aplicația aceasta permite integrarea a numeroase brand-uri și servicii astfel încât să permită crearea unor scenarii predefinite care ulterior nu mai au nevoie de intervenție umană.

Interfața arată ca cea de mai jos și la nevoie poate fi accesată de pe telefon, tabletă sau computer.

smart home

Becurile pe care le am sunt Philips Hue și le-am denumit în funcție numele planetelor din Sistemul Solar. De obicei le pornesc și le opresc cu comenzi vocale pe care le dictez uneia dintre boxele din proximitate. Cel mai des folosesc lumina de la computer și o controlez spunând “Hey Siri, turn on the Sun 🌞” sau “Hey Siri, turn off computer light 💻 💡”.

Pe lângă comenzile vocale pot oricând să intervin asupra luminilor cu ajutorul aplicației Home Assistant de pe telefon.

Spuneam mai sus că se pot crea și diverse scenarii.

Mai demult aveam niște becuri de la Xiaomi și am observat că uneori, când se lua curentul, găseam becurile aprinse deși ele erau configurate să-și păstreze ultima stare (aprins sau stins). Ca să rezolv această problemă am setat în HA să se declanșeze o acțiune automată la 01 și 05 dimineața care să stingă toate luminile din casă.

O altă automatizare e legată de becul de la intrare care stă aprins doar 3 minute după care se stinge singur. Am constatat că pe acel hol micuț nu e nevoie de lumină decât foarte puțin timp și nu are sens să stea aprins mai mult de atât.

Cu ajutorul unui senzor de mișcare, am mai setat ca becul din hol să se aprindă între 18 – 07 la cea mai mică intensitate ca să nu mă lovesc de pereți când merg noaptea la baie sau să beau un pahar cu apă.

În funcție de anotimpul în care suntem și de temperatura din interiorul apartamentului am diferite scenarii. Iarna lucrez cu robineții termostatați pe care i-am montat pe calorifere, iar vara mă folosesc de aerele condiționate.

De obicei petrec cel mai mult timp la birou, în fața laptop-ului, și aici vreau să am confortul cel mai mare. Astfel am setat ca zilnic între 08:30 – 20:00 să am în living 22.5 grade, iar în celelalte camere o temperatură mai scăzută. De la ora 20 lucrurile se schimbă și îmi doresc să am în dormitor 22.5 grade și restul caloriferelor să rămână reci.

Pe timpul verii am stabilit un singur scenariu, doar pentru dormitor. Am setat ca aerul condiționat să pornească noaptea câte 10 minute în fiecare oră la o temperatură de 22.5 grade și la intensitate minimă astfel încât să răcorească încăperea și să nu mă trezească.

Legat de tableta pe care o am lipită de frigider și pe care o folosesc și ca ramă foto digitală, îmi doresc să văd oricând ce se întâmplă în casă pe interfața HA, dar în același timp nu vreau să stea aprinsă non-stop. Așa că am stabilit să se aprindă când e vreun bec aprins sau când detectează mișcare.

Problema legată de încărcarea acesteia am rezolvat-o cu o priză smart care permite curentului să treacă doar atunci când bateria tabletei ajunge la 5%. În momentul când bateria e 100% priza se oprește. Acest ciclu este reluat de fiecare dată când se îndeplinesc condițiile date.

Mi s-a întâmplat de mai multe ori atunci când plecam de acasă să uit becurile aprinse sau chiar aerul condiționat pornit. Pentru un weekend în care aerul din living a funcționat non-stop factura la electricitate a venit aproape dublă și de atunci am setat ca la o apăsare mai lungă a unui buton de la întrerupătorul Philips să se oprească toate dispozitivele din apartament.

Arată ca in imaginea de mai jos și l-am montat lângă ușa apartamentului, astfel încât atunci când plec de acasă țin 2-3 secunde apăsat pe butonul off și se sting toate becurile, AC-urile și ecranul tabletei.

Toate aceste automatizări, dar și altele au fost dictate strict de necesitățile mele și le-am pus în practică în funcție de ce nevoi am avut la momentul respectiv, iar numărul automatizărilor a crescut pe parcurs.

După cum se poate vedea și în interfața HA mai întâmpin și greutăți din când în când. Acum am ceva probleme cu banda led de la Xiaomi care din diverse motive nu mai apare în aplicație și implicit dispare conexiunea și cu HA. La fel, mă supără și camera video care se deconectează intermitent și pe care am scos-o din funcțiune până când îi găsesc o rezolvare sau o înlocuiesc de tot.

Dacă ați reușit să parcurgeți articolul până aici vă mulțumesc și aștept oricând întrebări și noi idei de automatizare pe care să le pun în practică.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.