Unde poți să faci economie când călătorești

cold snow road man

Nu toate vacanțele trebuie să fie despre lux și opulență. Poți vizita un oraș și cu bani mai puțini și poți face economie când călătorești prin diverse metode.

Eu am făcut o listă scurtă cu câteva exemple prin care poți economisi bani în vacanță și am zis să le las și pe blog ca să rămână scrise undeva, poate sunt utile și altor persoane.

Cazare

În primul rând în loc de hoteluri scumpe se pot face rezervări mult mai ieftine la hostel-uri sau apartamente de pe airbnb/booking.com. Aici ține foarte mult de gradul de confort pe care ți-l dorești și de vrei să faci în vacanța respectivă, iar de cele mai multe ori poți găsi cazare la un preț mult mai mic dacă reușești să iei legătura direct cu persoana care se ocupă de acele locații.

Pentru mine contează foarte mult ca locația să fie curată, să fie aproape de stațiile mijloacelor de transport în comun ca să pot ajunge rapid la obiectivele turistice pe care vreau să le vizitez.


Ca o mică paranteză, dacă sunteți în vizită în București recomand cu căldură apartamentele de care mă ocup personal și pentru care garantez că sunt ce trebuie: RSA Apartment, RSA Parklake, RSA Azure Escape. Am pus link-uri de pe booking.com ca să aveți și feedback de la alți oaspeți, dar îmi puteți scrie direct.


De asemenea, dacă aveți prieteni care locuiesc în orașele pe care le vizitați puteți întreba dacă se poate să dormiți la ei pentru câteva seri. Există mai multe avantaje aici, dar în primul rând cred că o să se bucure că v-ați văzut, pot să vă ofere câteva sfaturi și idei pentru ce să vizitați, iar în același timp rămâneți cu ceva bănuți în portofel pentru o eventuală ieșire la terasă ca să depănați amintiri.

Tururi ghidate

Al doilea punct de pe lista lucrurilor unde se pot economisi bani e ocupat de tururile ghidate sau mai bine zis free walking tours.

Cam în fiecare oraș mare din Europa unde se adună mulți turiști există aceste tururi gratis unde vine o persoană (practic un ghid local), și te plimbă pe străzile orașului în timp ce-ți povestește despre istorie, arhitectură sau alte chestiuni interesante. Ideea e că acestea nu costă nimic, iar la final, dacă ți-a plăcut, poți să-i lași ghidului o mică atenție sau bacșiș.

Cum le găsești? Cel mai simplu cauți pe google free walking tours + orașul unde te afli și ai la îndemână locația și orarul tururilor ghidate. De obicei acestea se încep din centrul orașului și vei recunoaște ghidul foarte simplu că ține mai mereu o umbrelă deasupra capului indiferent dacă-i soare, ploaie, zăpada ori bate vântul.

Mâncare

Mâncarea se află și ea pe lista lucrurilor unde poți face economie. Știm cu toții că nu se avem cum să supraviețuim fără hrană, dar asta nu însemnă că nu poți să te bucuri de o gustare bună la un preț corect.

În toate orașele în care am fost, locurile cele mai scumpe sunt cele pline de turiști, mai ales centrul istoric, străzile pietonale, galeriile cu magazine etc. Asta pentru că turiștii sunt dispuși să cheltuiască sume importante ca să se simtă bine în vacanță.

De aici nu lipsesc nici restaurantele, iar recomandarea mea e să ieșiți un pic din zona turistică și să încercați preparatele locale de unde mănâncă și locuitorii acelui oraș. În felul acesta vedeți și o altă față a orașului, vă faceți o idee de cum se trăiește acolo, dar reușiți să mâncați mai ieftin. O altă opțiune care în general e ieftină e mâncarea de la fast food.

Unul dintre lucrurile pe care eu le fac atunci când vreau să vizitez un oraș e să îmi iau o cazare unde se servește și micul dejun. Pentru mine micul dejun e cea mai importantă masă din zi pentru că nu poți să faci nimic dacă ai stomacul gol, iar dacă e inclus în prețul cazării cu atât mai bine, ai combustibilul necesar ca să descoperi și să de bucuri de locurile noi.

În cazul în care alegeți să stați într-un apartament de pe airbnb puteți chiar să vă pregătiți singuri mâncarea preferată. Aici pot să vin chiar și cu o recomandare de Ouă Benedict care mie-mi place extraordinar de mult și pe care o prepar de fiecare dată când vreau să mănânc ceva mai diferit față de ce consum în mod uzual.

Transport

Se spune că mersul pe jos face piciorul frumos. Dar nu numai asta, ci te ajută să rămâi și cu bani în buzunar când călătorești. Acesta e unul dintre motivele pentru care eu prefer să merg cât mai mult pe jos în orașele pe care le vizitez, dar nu e cel mai important.

Atunci când iei orașul la pas poți să simți vibe-ul de acolo, să vezi dacă îți place. Nu pot să descriu ce e acest vibe pe care îl simți, parcă e ceva ce plutește în aer pe care-l conștientizezi cu toate simțurile. Până acum eu am simțit asta la Istanbul, Lisabona și Copenhaga.

Aș adăuga la capitolul deplasări și transportul în comun care te ajută să te miști rapid unde ai nevoie. Singura problemă pe care am regăsit-o la autobuze și metrou a fost în orașele din nordul Europei și Londra. Biletele mi s-au părut suficient de scumpe pentru buzunarul meu de om venit din România.

Muzee

Vizitele la muzee nu trebuie să fie nici ele costisitoare.

Există muzee care într-o zi din săptămână sau din lună (depinde de la caz la caz) oferă intrare liberă. Merită făcută un pic de cercetare înainte pentru a avea un plan și pentru a ține bugetul sub control.

La fel, dacă aveți în plan să vizitați mai multe muzee dintr-un oraș s-ar putea să fie mai avantajos să cumpărați un city pass care să includă vizite la muzee și alte atracții turistice plus transport în comun gratis.

Dacă mai aveți și alte idei de economisire când călătoriți le aștept în comentarii.

Photo by Tima Miroshnichenko on Pexels.com

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Stefan Rusie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading