De ce n-am ajuns unde trebuia?

wrong-direction

În fiecare zi văd pe Facebook share-uri și like-uri la tot felul de site-uri dubioase care transmit prin intermediul articolelor publicate niște informații de toată jena, informații ce sunt la mintea cocoșului și pot fi verificate de orice copil cu 2 clase care știe să citească ce scrie acolo.

În primul rând, ar fi vinovați de aceste pseudo-știri cei care le scriu, dar aș putea să fiu înțelegător cu oamenii ăștia pentru că în felul ăsta poate ei își câștigă pâinea cea de toate zilele și fac asta cu bună știință căci la altceva nu se pricep. În al doilea rând, vina ar trebui să fie aruncată asupra postacilor care împrăștie în toate zările internetului informațiile neverificate despre orice fel de lucru (ex. tunelurile secrete din Bucegi), chestii care pot fi verificate extrem de ușor, însă nu din cauza asta sunt înverșunat acum, ci pentru că am “prieteni” pe Facebook care chiar cred toate astea și care iau toate vorbele scrise pe orice site de-a gata ca și cum adevăr mai mare nu există pe lumea asta. Ei sunt cei mai vinovați, cititorii care se lasă prostiți de orice scrie pe internet pentru că a au aflat ei de la cineva că internetul le știe pe toate.

S-a tot vehiculat pe bloguri și pe diverse site-uri că presa românească s-a dus pe Apa Sâmbetei și că nu mai are niciun fel de izbăvire. Am văzut articole la Radu și la Cristian prin intermediul cărora încercau ei să civilizeze poporul român explicându-le că nu tot ce zboară pe internet se și mănâncă, dar cred că nu au cum să reușească să îi educe pe credulii ce dau share la toate imbecilitățile posibile. Dacă oamenii respectivi nu au fost în stare să discearnă adevărul dintr-un articol de pe un site dubios, oare ar putea să își schimbe mentalitatea după ce citesc negru pe alb că nu-i adevărat un anumit subiect? Sincer, m-aș mira.

Chiar și eu, în momentul de față, sunt convins că scriu degeaba încercând să îi fac pe niște unii să-și dea seama că internetul e plin de informații eronate care trebuie sortate cu grijă atunci când le consumi. Într-adevăr, e ușor să dai două click-uri, să scrii pe Google ce vrei, iar apoi să deschizi primele rezultate care îți apar, dar nu așa se face. Mai bine cauți în mai multe părți, încerci să îți iei informația din mai multe surse și să strecori adevărul singur. Dacă, însă tu ai intrat pe un site ce scrie că s-au găsit extratereștri pe partea întunecată a Lunii și crezi asta, atunci e problema ta că n-ai minte nici măcar cât un purice. Noroc că respiratul e un proces involuntar, căci altfel sigur mulți erau demult una cu pământul.

Am observat că anumite persoane din presa românească au fugit de la marile publicații și au încercat să își continue meseria pe cont propriu ca să nu mai scrie ce se dictează de sus. Ăsta e un lucru demn de admirat și de respectat, însă nu poți să cultivi un public care consumă zi de zi emisiuni de genul celor cu Capatos, Dan Diaconescu, Dan Negru, Daniela Crudu, Cătălin Măruță etc. N-ai cum. Dacă asta se cere, asta li se dă telespectatorilor.

Am văzut recent un episod dintr-o emisiune cu Barack Obama extrem de interesantă și care m-a ținut cu sufletul la gură de la început și până la sfârșit. Nu cred că la noi l-am putea aduce pe președintele țării la o emisiune de genul acesta pentru că n-avem public care să discearnă glumele de realitate și în plus pe cine să trimiți să îi ia un astfel de interviu lui Klaus Iohannis?

Există o vorbă: “Cum ți-i crești așa îi ai!”, care e general valabilă și se aplică mai peste tot, în toate domeniile, iar în cazul presei și al televiziunilor din România e perfect adevărată. Oamenii din mass-media oferă publicului ceea ce li se cere. De ce la ProTV, la știrile de la ora 5 vedem numai morți, răniți, accidente, violuri, demisii și alte chestii negative? Pentru că românul, în sinea lui, se bucură c-a murit și capra vecinului, nu doar a sa. Ăsta e sistemul în care trăim și pe care ar trebui să îl schimbăm “pas cu pas”, fără a avea așteptări că altcineva va face asta în locul nostru. Nu degeaba mi-am dorit la începutul anului să avem vești mai bune.

Sunt sigur că există printre noi oameni de valoare, oameni educați și plini de dorința de a face ceva, dar probabil le e greu să iasă în față și să spună că vor să facă ceva pentru ceilalți pentru că nu le sunt acceptate părerile și ideile. Românii sunt închiși la minte, chiar dacă tinerii au mai scos capul în lume și își mai dau seama de unele lucruri după ce se întorc din state mai civilizate. Am observat că atunci când se întorc în România, românii încearcă să aducă cu ei tot ce au văzut că e bine în străinătate și să aplice la noi, dar asta nu e de ajuns. Noi trebuie să scoatem capul din nisip pentru a vedea că știrile false, emisiunile pline de nuditate și ziarele de scandal nu sunt ceea ce ne trebuie nouă, ca și nație.

Tot ce am enunțat mai sus ar putea fi explicația pentru nivelul nostru de trai, pentru faptul că suntem săraci și nu avem spitale, infrastructură și educație în școli. Totul pornește de undeva de jos, de la nivelul în care îți sunt induse informațiile în subconștient, iar dacă copiii tăi se uită la mizeriile de desene animate din ziua de astăzi, atunci să fii sigur că i-ai distrus orice șansă de a avea un viitor mai bun ca al tău pentru că în timp ce va crește, va prefera toate absurditățile în loc să citească o carte sau să facă ceva constructiv pentru viața lui.

Sursă foto: pixabay.com

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.