Gânduri despre războiul de lângă noi

Am tot citit pe diverse site-uri de știri că se face o lună de când a început războiul în Ucraina și parcă nu-mi vine să cred câtă distrugere s-a făcut în în 30 de zile. Gândul îmi fuge instantaneu la vorbele unui ghid turistic din Varșovia care prin 2018 mi-a zis că orașul său a fost distrus în proporție de 85% de nemți în Al Doilea Război Mondial și iată că astăzi arată într-un mare fel.

Nu știu în ce proporție au fost distruse celelalte orașe ale Poloniei pe vremea aceea, dar din ce văd pe net și la televizor, situația în Ucraina nu e nici pe departe bună. Dacă se continuă în ritmul ăsta cu atacul rușilor cel mai probabil la final de război (când va fi) Ucraina nu va rămâne decât o epavă și poate să se îndrepte în două direcții în funcție de poporul ucrainean și de conducere. Părerea mea e că ori se va scufuna mai mult, ori va reconstrui totul de la zero și se va moderniza la fel ca Polonia astfel devenind una dintre cele mai moderne țări din estul Europei.

Dincolo de războiul care se desfășoară zilnic lângă noi, în România viața curge destul de liniștit sau așa avem impresia din cauză că toată atenția românilor e polarizată de către mass-media pe evenimentele declanșate de ruși, pe când în interiorul țării probabil se întâmplă diverse chestiuni în Parlament.

Din punct de vedere strategic, acum pare momentul oportun pentru politicienii noștri să treacă diverse legi neobservate și sunt convins că fix așa se și întâmplă pentru că vigilența românilor scade, iar grija lor e focusată pe alimentație, combustibil, război etc. (vezi criza de ulei, criza de combustibil, ajutoarele umanitare de la graniță, criza economică, criza imobiliară).

Mi-aș dori să nu am drepate, însă sunt convins că după ce trece războiul (și sper să nu se extindă în alte țări) că vor ieși la iveală numeroase mișmașuri.

Un alt gând ce-mi trece prin minte e depre cum România e oarecum norocoasă că face parte din NATO și UE pentru că un atac asupra țării noastre ar fi un pas greu de făcut de către Putin și ar atrage consecințe destul de nefaste pentru Rusia.

Cred că apartenența noastră la NATO e cam singurul atu pe care-l avem în momentul de față astfel încât să nu fim atacați și noi. Nu e ca și cum rușii n-ar mai fi trecut pe teritoriul nostru, dar sincer să fiu nu prea mi-aș pune mari speranțe în armata română care pe timp de pace a făcut asta, asta și asta.

Doamne ajută!

Imagine: businessinsider.com

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.